Dopyt po zlate klesol na štvorročné minimum

Celosvetový dopyt po zlate vlani klesol o 15 percent a dostal sa na štvorročné minimum.

18.02.2014 09:49
debata

Spotrebitelia síce mali o zlato rekordný záujem, investori ale žltý kov masívne predávali. Oznámila to v utorok Svetová rada pre zlato (WGC), ktorá združuje popredných ťažiarov. Podľa WGC by však trh tento rok mohol vykázať rast.

Medzi investormi sa vlani záujem o zlato prepadol o 51 percent. Prispela k tomu hlavne masívna likvidácia niektorých investičných fondov, čo na trh vrátilo 881 ton zlata. To sa podpísalo na cenách, ktoré zaznamenali najväčšiu ročnú stratu za posledných 32 rokov. Záujem spotrebiteľov o zlato ale práve kvôli klesajúcim cenám rástol. Dopyt po zlatých šperkoch, minciach a prútoch stúpol o 21 percent na rekordných viac ako 3863 ton.

Na tento rok združenia WGC predpokladá, že spotrebitelia budú mať o zlato naďalej záujem a výpredaj zo strany investičných fondov zoslabne. Ceny zlata by tak mohli oživiť.

Celková svetový dopyt po zlate vlani klesol na 3756 ton, čo je najnižšie za štyri roky. Najväčším spotrebiteľom sa stala Čína, ktorá tak prekonala Indiu. Celkový dopyt po zlate vlani v Číne presiahol tisíc ton. Do veľkej miery sa o to postaral rast čínskeho dopytu po šperkoch, ale aj vyšší záujem o investičné zlato v podobe mincí a prútov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zlato