Prezident Zeman: Odmietnutie Amazonu v Brne je hlúposť

Brno odmietlo stavbu skladu internetového obchodu Amazon. Český prezident Miloš Zeman to označil za 'pitomost' (hlúposť).

16.02.2014 19:55
debata (6)

Prezident Miloš Zeman označil neschválenie zmlúv, ktoré by umožnili americkému internetovému obchodu Amazon postaviť v Brne distribučnú halu, za „hlúpe“. Povedal to v nedeľu v relácii Českého rozhlasu Rádiožurnálu Hovory z Lán. Prekáža mu, že z Brna zmizne možnosť vytvoriť 2000 nových pracovných miest.

Počet ľudí bez práce stúpol na najvyššiu úroveň v histórii Českej republiky. Úrad práce ČR ich evidoval takmer 630 000. Neza­mestnanosť sa zvýšila na 8,6 percenta. Podľa Zemana je však toto číslo „štatistickým podvodom“, pretože ak by sa počítalo podľa predchádzajúcej metodiky len z ekonomicky aktívnej populácie, bola by miera nezamestnanosti 11,5 percenta. Teraz sa počíta z celej populácie vo veku 15 až 64 rokov.

Najhoršie na nezamestnanosti je podľa Zemana strata ľudskej dôstojnosti. Aj preto mu prekáža rozhodnutie brnenských zastupiteľov. „Ja odmietnem investíciu, ktorá mi prinesie 2000 pracovných miest a oblúkom sa vrátim k tomu ponižovaniu ľudskej dôstojnosti, k tomu sociálnemu aspektu nezamestnanosti. Môžem tvrdiť, nech sa na mňa príslušní zastupitelia nehnevajú, že to rozhodnutie je hlúpe. Práve z týchto dôvodov,“ povedal Zeman.

Prezident si vraj dokáže predstaviť takéto odmietnutie, ak by proti stavbe haly existovali námietky ekológov, napríklad pre prašnosť alebo hlučnosť. Možnosťou by vraj bolo vyžadovať od Amazonu podporu do mestských fondov. „Ale keď sa to bez akýchkoľvek predbežných podmienok jednoducho zatrhne, tak 2000 ľudí budú bez práce. Bodka,“ podotkol Zeman.

Poslanci v Brne v piatok v jednom uznesení odmietli tak zmluvu s developerom CTP o predaji pozemkov, ako aj s Riaditeľstvom ciest a diaľnic o stavbe diaľničného zjazdu. Amazon zrejme pôjde inam. Minister priemyslu Jan Mládek novinárom povedal, že sa teraz bude snažiť ponúknuť Amazonu v Česku inú lokalitu, aby neodišiel do zahraničia.

Kľúčovým problémom sa stal neexistujúci zjazd z diaľnice do priemyselnej zóny Černovická terasa a neochota developera CTP brať na seba ďalšie záväzky v súvislosti s budovaním zjazdu. Na jednej strane bolo odmietnutie minimálne 1500 pracovných miest, na druhej väčšie dopravné zaťaženie mestskej časti na juhu Brna, kde žije vyše 20 000 obyvateľov. Doprava je tam už teraz príliš hustá.

Investícia mala presiahnuť 100 miliónov eur. V druhej lokalite v Česku, kde chce Amazon investovať, v Dobrovízi pri Prahe, zastupitelia vo štvrtok tesne schválili memorandum o spolupráci a zmluvu s developerom. Obec leží blízko pražského letiska Václava Havla.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Miloš Zeman #Brno