Žraloci získali knižné vydavateľstvo Ikar

Finanční žraloci z J&T zahrnú do skupiny slovenské vydavateľstvá Ikar a Media Club. Výrazne tak prehovoria do trhu s knihami po tom, čo ešte v roku 2012 vstúpili do siete kníhkupectiev Panta Rhei.

12.02.2014 12:00
kniha, knihy, vydavateľstvo Foto: ,
Ikar vydal od svojho vzniku vyše 4–tisíc titulov, z ktorých sa predalo 25 miliónov výtlačkov.
debata

Nová akvizícia zahŕňa kúpu vydavateľstva Euromedia Group, do ktorého okrem značiek Ikar a Media Club patria aj české – Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum. Skupina zrejme smeruje k vybudovaniu veľkého hráča na trhu kníh v Česku aj na Slovensku.

Ide o ďalšiu sféru vplyvu finančných žralokov. Tí už v regióne pôsobia v plynárenstve, elektroenergetike, investičnom bankovníctve, bankovníctve pre bežných ľudí, hotelierstve, realitách, strojárstve, médiách a maloobchode s potravinami.

Vydavateľstvo Ikar vzniklo v roku 1990 a je na Slovensku považované za najväčšie. Celkovo Ikar vydal od svojho vzniku vyše 4-tisíc titulov, z ktorých sa predalo 25 miliónov výtlačkov. Jeho priemerná ročná produkcia je okolo 250 titulov, inak by to nemalo byť ani tento rok.

V súčasnosti ponúka tituly pre celé spektrum čitateľov. Od priaznivcov ženských a romantických románov cez klasiku, biografiu, kuchárky a knihy o životnom štýle až po trilery, detektívky, mysterióznu a ezoterickú literatúru, knihy pre deti a mládež či pôvodnú slovenskú poéziu. Pri vydavateľstve Ikar pôsobí aj Media klub. Ide o najväčší slovenský čitateľský klub. Má vyše 100-tisíc členov a čitateľom ponúka rôzne výhody. Šesťkrát ročne dostanú bezplatne knižný katalóg.

Aktivity firiem sa spoja

Vydavateľstvo Euromedia Group kupuje od nemeckého mediálneho konglomerátu Bertelsmann podľa portálu idnes.cz spoločnosť Arraviet napojenú na finančnú skupinu J&T. Akvizícia zahŕňa aj veľkoobchodný predaj kníh v oboch krajinách a internetový predaj kníh www.ebux.cz a www.bux.cz. Hovorca Bertelsmannu Matthias Wulff uviedol, že spoločnosť predáva aktíva, ktoré nepovažuje za strategické časti svojho podnikania v Čechách a na Slovensku. Poradcami firmy Arraviet pri transakcii boli J&T IB a Capital Markets. Ich prostredníctvom nový vlastník rokuje o možnosti spojiť aktivity spoločnosti Neoluxor s Euromedia Group a zároveň spoločností Panta Rhei a Ikar.

Neoluxor je najväčšia sieť kníhkupectiev v Českej republike. Vlajkovou loďou spoločnosti je Palác kníh Luxor na Václavskom námestí v Prahe. Firmu v roku 2010 ovládla slovenská skupina Central European Books. Jej vlastníkmi sú polovičným dielom najväčšie slovenské kníhkupectvo Panta Rhei a spoločnosť Fortuna Libri SK.

Euromedia Group je podľa najaktuálnejších údajov za rok 2012 druhým najväčším vydavateľom v ČR s 500 knižnými titulmi. Agentúra SITA podotkla, že konateľom a spoločníkom malej spoločnosti Arraviet, ktorá vznikla vlani v decembri, je Igor Mrva, napojený na finančnú skupinu J&T.

Ikar vydáva bestsellery

Medzi prvé úspešné tituly Ikaru patrili napríklad Zdravie z Božej lekárne od Márie Trebenovej, z ktorého sa predalo takmer 370-tisíc výtlačkov. Ikar sa najskôr sústredil na tituly určené najmä pre ženy, neskôr začal ponuku rozširovať aj o trilery napríklad z pera Robina Cooka či Johna Grishama.

Gro z produkcie najväčšieho slovenského vydavateľského domu však tvoria bestsellery – nielen zahraničných autorov ako Jo Nesbo, Dan Brown, Paolo Coelho, Stephen King či zosnulý Stieg Larsson, ale aj slovenských tvorcov ako Jozef Banáš, Andrea Coddington, Jozef Karika či Táňa Keleová-Vasilková. Tá je najúspešnejšou domácou spisovateľkou súčasnosti, v Ikare už vydala vyše 25 kníh a spolu sa z nich predalo vyše milióna výtlačkov.

Media klub, ktorý pôsobí pri Ikare, ponúka výhodnejšie ceny kníh ako v kamenných predajniach, rôzne akcie, darčeky a zľavy či uvádzacie ceny noviniek. Podmienkou inak bezplatného členstva je, aby si člen z každého katalógu objednal aspoň jednu knihu, teda spolu šesť titulov ročne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #J&T