V USA prerazia dlhový strop, snemovňa to už urobila

Americký Kongres mieri k dohode o zvýšení limitu pre štátny dlh. Snemovňa reprezentantov to už schválila, na rade je Senát. Predseda republikánmi ovládanej Snemovne reprezentantov John Boehner už v utorok oznámil, že republikáni nebudú trvať na ďalších podmienkach tohto kroku.

11.02.2014 20:27 , aktualizované: 12.02.2014 07:08
debata (22)

Spojené štáty sa tak vyhnú riziku platobnej neschopnosti. Snemovňa reprezentantov o limite hlasovala v utorok, Senát rozhodne v stredu.

Limit pre dlh bol v posledných rokoch predmetom ostrých sporov medzi demokratmi a republikánmi, ktorí využívali kedysi rutinné operácie, aby kládli požiadavky obmedziť zadlžovanie štátu. Podobný spor o financovanie vládnych úradov vlani na jeseň viedol k ich čiastočnému uzavretiu. Republikáni nakoniec ustúpili. V tomto súboji utrpela ich popularita.

Boehner v utorok oznámil, že predloží plénu snemovne „čistý“ zákon o zvýšení limitu štátneho dlhu. „Necháme na demokratoch, aby dali dohromady potrebné hlasy. My (republikáni) poskytneme nevyhnutné minimum hlasov, aby to bolo schválené,“ citovala ho agentúra Reuters. Návrh prešiel pomerom hlasov 221 ku 201, pripojilo sa k nemu iba 28 z 232 repu­blikánov.

Snemovňa bude podľa informácií z republikánskeho tábora hlasovať o opatrenia ešte v utorok, pretože zákonodarcovia majú obavu, aby sa pre očakávanú snehovú búrku dostali z Washingtonu pred nadchádzajúcimi parlamentnými prázdninami. Senát bude o zvýšení limitu hlasovať v stredu, povedal zástupca demokratickej väčšiny v hornej komore Kongresu.

Podľa ministra financií Jacka Lewa narazí zadlženosť na povolený limit 27. februára. Ak by Kongres neodhlasoval jeho zvýšenie, hrozila by Spojeným štátom platobná neschopnosť, ktorá by mohla vyvolať chaos na finančných trhoch.

Republikáni pôvodne chceli zvýšenie dlhového stropu podmieniť nejakými požiadavkami, ale nedohodli sa, čo by mali žiadať, napísal denník Los Angeles Times.

Po minuloročnom neúspechu s uzavretím štátnych úradov sa tentokrát vedenie republikánov rozhodlo vyhnúť sa tejto pálčivej téme a sústrediť sa pred kongresovými voľbami v novembri na zdravotnícku reformu prezidenta Baracka Obamu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dlhový strop