Poľskí potravinári majú z Babiša strach. Boja sa, že ich vyhodí z českého trhu

Poľskí výrobcovia potravín sa po nástupe Andreja Babiša do funkcie podpredsedu českej vlády boja najhoršieho.

09.02.2014 17:04
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (43)

Očakávajú, že majiteľ mocnej poľnohospodársko-priemyselnej skupiny Agrofert s pomocou koaličných partnerov ich bude chcieť všetkými prostriedkami vytlačiť z českého trhu. Napísal to web poľského týždenníka Wprost.

„Pre poľských potravinárskych výrobov je to nepriaznivá správa. Ten človek je schopný všetkého. Máme veľké obavy, pretože tento český podnikateľ vedie už dva roky bezohľadnou vojnu s poľskými potravinami,“ povedal o Babišovho vstupe do vlády riaditeľ Poľského zväzu výrobcov potravín Andrzej Gantner.

V očiach poľských podnikateľov je najbohatší Slovák a druhý najbohatší Čech „arcilobistom“, uvádza Wprost. Ovláda až tretinu domáceho trhu potravín a podľa Poliakov bude chcieť svoj ​​podiel zväčšiť všetkými dostupnými prostriedkami, predovšetkým na úkor poľského dovozu.

"Približne 16 percent potravín predávaných na českom trhu pochádza z Poľska a my sme tento trh dobývali kúsok po kúsku. Česi do výroby potravín neinvestovali, nemodernizovali produkciu a namiesto toho ochotne prijímali výrobky z dovozu. Vďaka tomu sú dnes poľské potraviny lacnejšie a lepšie ako české, povedal týždenníku Andrzej Faliński, riaditeľ Poľskej organizácie obchodu a služieb.

Podľa neho sa Babišovi neoplatí riskovať investície do obnovy vlastných podnikov. „Je to človek, ktorý vie počítať. Ak mu vychádza, že lacnejšie bude zablokovať konkurenciu z dovozu než podniknúť rizikové investície, rozhodne sa pre protikonkurenčnú kampaň v médiách,“ povedal Faliński.

„Najväčšie znepokojenie nebudí to, že sa Babiš stal českým vicepremiérom, ale samotná koaličná zmluva medzi českými stranami. Píše sa v nej, že na českom trhu je potrebné vytvoriť priestor pre domáce výrobky,“ upozornil Gantner.

To podľa poľských podnikateľov znamená, že česká vláda pod Babišovým vedením môže tak zvýšiť tlak na poľských výrobcov a vývozcov, že sami začnú z Česka odchádzať. Môže napríklad českým supermarketom nariadiť, aby 30 percent tovaru pochádzalo z domácej produkcie, uvádza Faliński. Podľa Gantnera môže väčší priestor pre české výrobky zabezpečiť aj ďalším sprísnením kontroly dovozu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #Česko #Andrej Babiš