Yahoo uteká zo Švajčiarska, dane bude platiť v Írsku

Americká internetová spoločnosť Yahoo! mení svoje európske daňové sídlo. Po novom plánuje firma platiť dane v Írsku, nie vo Švajčiarsku ako doteraz.

08.02.2014 12:14
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, mince,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Uviedla to agentúra Reuters, ktorá informáciu zistila z výkazov a účtov firmy. Za zmenou môže stáť tlak na Švajčiarsko, aby zrušilo niektoré daňové stimuly pre firmy, ktoré im teraz poskytuje.

Yahoo uviedla, že zmena daňového sídla je súčasťou snahy o zefektívnenie jej európskych operácií a nie je motivovaná prianím znížiť dane. „Yahoo platí všetky dane, ktoré má a dodržiava daňové zákony vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobí. Berieme naše daňové povinnosti vážne,“ povedala hovorkyňa Yahoo Caroline MacLeodová-Smithová. Daňový výmer Yahoo patrí medzi najvyššie v americkom technologickom sektore, upozornil Reuters.

Avšak daňoví experti sa domnievajú, že presun zo Švajčiarska súvisí s očakávaním, že krajina bude pre tlak Európskej únie musieť zmeniť svoje daňové predpisy a že Yahoo by mohli nasledovať aj ďalšie firmy. V súčasnosti firmy, ktoré majú vo Švajčiarsku daňové sídlo, ale nepodnikajú priamo v krajine, majú daňovú sadzbu menej než polovičnú ako firmy, ktoré v krajine pôsobia. Pravidlá EÚ však určujú, aby krajiny nerozlišovali pri zdaňovaní medzi domácimi a zahraničnými firmami. Brusel Švajčiarsku oznámil, že ak chce mať neobmedzený prístup na trhy únie , musí túto praktiku zrušiť.

Švajčiarsko teraz uvažuje o harmonizácii dane z príjmu právnických osôb na nižšej úrovni, ako je súčasná domáca sadzba. Tá predstavuje 21 percent. Profesor ekonómie na Univerzite v Lausanne Marius Brulhart však upozornil, že krajina nebude schopná ísť až na tak nízku úroveň, ako má Írsko, kde je daň 12,5 percenta.

Všetky spoločnosti majú povinnosť voči investorom – neplatiť vyššiu daň, ako je nutné. V posledných rokoch sa však ukázalo, že spoločnosti ako Google a Apple používajú zložité štruktúry k presunu svojich ziskov do daňových rajov. To vyvolalo hnev verejnosti a prinútilo skupinu 20 najväčších ekonomík sveta G20 začať kampaň za zastavenie týchto praktík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Švajčiarsko #Yahoo