Americké akcie majú za sebou najúspešnejší týždeň roka

Americké akcie v piatok uzavreli druhým výrazným vzostupom po sebe a zažili zatiaľ najúspešnejší týždeň roka.

08.02.2014 09:28
debata (1)

Nezastavili ich ani rôznorodé správy z trhu práce. Počiatočné sklamanie zo slabej tvorby pracovných miest vystriedali nádeje na neskoršie zlepšenie a na to, že centrálna banka (Fed) bude ekonomiku naďalej podporovať uvoľnenou menovou politikou.

Dow Jonesov index uzavrel vzostupom o 1,06 percenta na 15 794,08 bodu. Širší index S&P 500 posilnil o 1,323 percenta na 1797,02 bodu. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq skončil na 4125,86 bodu s prírastkom 1,69 percenta. Vo štvrtok indexy Dow Jones a S&P 500 vyskočili každý o 1,2 percenta a zažili najlepší vývoj v tomto roku.

Za celý týždeň Dow Jones napriek pondelkovému prepadu posilnil o 0,6 percenta, S&P o 0,8 percenta a index trhu Nasdaq pol percenta. Bol to prvý týždenný prírastok po štyroch týždňoch strát. Miera nezamestnanosti v USA klesla v januári na nové päťročné minimum 6,6 percenta, ale tvorba pracovných miest zostala slabá. Obchodníci ale videli priaznivé známky v solídnej tvorbe miest v priemysle a stavebníctve a očakávajú, že po ústupe veľmi chladnej zimy sa situácia na trhu práce začne opäť zlepšovať. Navyše by slabšie čísla mohli Fedu zabrániť v zrýchlenom obmedzovaní nákupov dlhopisov.

Piatkový výkon trhu po neveľmi priaznivej správe kontrastoval s pondelkovou reakciou Wall Street na zmiešané údaje z priemyslu. To podľa analytikov naznačuje, že trh po januárových stratách začína oživovať.

„Zaujímavé je, že akcie najskôr správa zrazila dolu, teraz sú ale výrazne vyššie. Je to silné znamenie, že sme sa odrazili od dna,“ povedal agentúre Reuters Donald Selkin z newyorskej firmy National Securities.

Obavy z nového útlmu americkej ekonomiky spolu s otrasmi na mladých trhoch a známkami spomaľovania rastu v Číne zrážali v posledných týždňoch akcie po celom svete. V pondelok americké indexy stratili viac ako dve percentá a zaznamenali najhlbšiu jednodňovú stratu za sedem mesiacov. V januári zažili akcie v USA najhorší mesiac od mája 2012.

Dolár v piatok na devízovom trhu v reakcii na správu o vývoji zamestnanosti v USA klesal voči euru, časť strát ale neskôr zmazal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #burza #Dow Jones