Nemecké automobilky pohrozili vrátením cien autoklubu ADAC

Najväčšie nemecké automobilky Volkswagen, BMW a Daimler pohrozili vrátením všetkých cien získaných v ankete o najobľúbenejšie nemecké auto vyhlasovanej autoklubom ADAC, ak sa potvrdí nové podozrenie, že autoklub manipuloval s umiestnením jednotlivých značiek v hlasovacej súťaži.

07.02.2014 17:51
Autoklub ADAC Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Napísal to v piatok nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Reputáciu najväčšieho autoklubu v Nemecku a v Európe nedávno poškodilo priznanie k navyšovaniu počtu hlasov v ankete a správy o zneužívaní záchranných vrtuľníkov a lietadiel čelnými predstaviteľmi ADAC-u na súkromné ​​účely.

List Süddeutsche Zeitung vo štvrtok uviedol, že v tohtoročnej ankete mal model od BMW skončiť na siedmom mieste, vo zverejnených výsledkoch sa ale objavil na piatom mieste. Vozidlo Volkswagen Tiguan, ktoré v skutočnosti piatu priečku obsadilo, z výsledkovej listiny úplne vypadlo. ADAC sa pritom pri prevalení škandálu s úpravami výsledkov ankety dušoval, že jeho bývalý komunikačný šéf iba navyšoval počty došlých hlasov, aby zvýšil prestíž cien, poradie v hlasovaní ale vraj neovplyvňoval.

„Ak sa tieto podozrenia potvrdia, vrátime všetkých ‚Žltých anjelov‘,“ potvrdil denníku Bild hovorca BMW. Podobne sa vyjadril aj hovorca Volkswagenu. „Ak je to pravda, pošleme ADAC-u naspäť celý náklad cien,“ citoval ho Bild. Automobilka Daimler k tomu dodala, že v prípade potvrdenia manipulácie s umiestnením stratia ceny od ADAC-u celú svoju hodnotu.

Podľa nemeckých médií to môže byť posledná rana pre dôveryhodnosť ešte nedávno vysoko rešpektovaného autoklubu, ktorý je s takmer 19 miliónmi členov najväčšou členskou organizáciou v Nemecku.

Po prepuknutí škandálu okolo ankety Žltý anjel prišli médiá s odhaleniami, že čelní predstavitelia autoklubu využívali na súkromné ​​účely letecké dopravné prostriedky ADAC-u. Jeho prezident Peter Meyer využíval záchranný vrtuľník autoklubu na služobné cesty, čo stanovy ADAC umožňujú, tlač ale zistila, že sa vrtuľníkom nechal dopravovať aj domov, čo predtým ADAC popieral.

Jedna z vysoko postavených manažérok ADAC-u zase v minulosti využila záchranárske lietadlo ADAC-u, aby jej syna a jeho kamaráta doviezlo na dovolenku v egyptskom Šarm-aš-Šajchu, keď zmeškali bežnú linku. Manažérka neskôr pre zneužitie lietadla rezignovala, toto odhalenie ale ešte viac pošpinilo povesť vplyvného autoklubu, ktorého aféry teraz preveruje aj štátne zastupiteľstvo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #BMW #ADAC #Daimler