Sony sa zbaví stratových počítačov i 5000 ľudí, vyčlení televízory

Japonský výrobca elektroniky Sony zruší 5000 miest a zbaví sa stratových divízií osobných počítačov a televízorov.

06.02.2014 09:59
debata (2)

V rámci snáh o posilnenie ziskovosti chce firma znížiť fixné náklady o 100 miliárd jenov ročne. Sony vo štvrtok tiež uviedla, že v poslednom štvrťroku sa prehupla zo strát do zisku.

Sony potvrdila správy, podľa ktorých rokuje o predaji počítačovej divízie Vaio s investičným fondom Japan Industrial Partners; dohoda by mala byť uzatvorená do marca, uviedla firma podľa agentúry AP. Fond pre Vaio založí samostatnú firmu, v ktorej bude mať Sony spočiatku päť percent. Divíziu televízorov chce spoločnosť oddeliť do firmy do tohtoročného júla.

Sony bude prepúšťať práve v divíziách počítačov a televízorov. Rušenie miest sa má dokončiť do marca budúceho roka a firme tento krok začne šetriť náklady od finančného roku, ktorý sa začne v apríli 2015.

Sony za tretí štvrťrok do konca decembra vytvorila čistý zisk 27 miliárd jenov po strate 10,8 miliardy JPY v rovnakom období roku 2012. K prechodu k ziskovosti jej pomohol slabý kurz jenu a vzostup tržieb, ktoré sa medziročne zvýšili o 24 percent na 2,4 bilióna JPY. Prevádzkový zisk vzrástol dvojnásobne na 90,3 miliardy JPY ao takmer 20 miliárd jenov prekročil odhady analytikov opýtaných agentúrou Reuters.

V celom fiškálnom roku do konca marca čaká Sony čistú stratu 110 miliárd jenov, ktorá bude dôsledkom odpisu straty z predaja počítačovej divízie a nákladov na jej reštrukturalizáciu. Firma doteraz odhadovala tohtoročný zisk na úrovni 30 miliárd jenov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sony