Taliani vyšetrujú zníženie ratingov, vraj ich stálo 117 miliárd eur

Taliansky dvor audítorov vyšetruje znižovanie úverových ratingov Taliansko agentúrami Moody's, Standard & Poor's a Fitch v rokoch 2011 a 2012.

05.02.2014 13:43
debata (3)

Tieto kroky boli podľa vyšetrovateľov neoprávnené a stáli Taliansko vyše 117 miliárd eur, informovala v stredu agentúra Reuters.

Hovorca S&P označil obvinenia týkajúce sa znižovania ratingov Talianska v čase vrcholiacej dlhovej krízy v eurozóne za „nezmyselné a úplne neopodstatnené“. Podobne sa vyjadrila aj Moody's.

Podľa denníka Financial Times vyšetrovatelia napríklad kritizujú, že agentúry pri znižovaní ratingov nevzali do úvahy bohatú kultúrnu históriu Talianska. „S&P u svojich ratingov nikdy nepoukázala na taliansku históriu, umenie a krajinu, čo sú všeobecne uznávané základy hospodárskej sily Talianska,“ citoval denník z listu, ktorý od vyšetrovateľov dostala S&P.

Ratingové agentúry Moody's, S&P a Fitch sa po vypuknutí finančnej krízy stali terčom kritiky pre vysoké hodnotenie finančných produktov, ktoré sa neskôr prejavili ako spúšťače rozsiahlych turbulencií na finančných trhoch. V Európe potom boli kritizované za to, že napriek záchranným programom a úsporným opatreniam príliš rýchlo znižovali hodnotenie úverovej spoľahlivosti zadlžených európskych krajín.

Európsky úrad pre cenné papiere a trhy (ESMA) v decembri uviedol, že agentúram Moody's, S&P a Fitch hrozí pokuta, pretože nedokázali odstrániť nedostatky vo svojich praktikách. Úverové ratingy sú kľúčovou súčasťou finančného systému, pretože slúžia investorom na posúdenie rizikovosti ich investícií. Finančná kríza však vyvolala obavy, že trh sa na hodnotenie ratingových agentúr spolieha až príliš.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rating #Fitch #Standard & Poor's #Moody's