Tržby obchodníkov po novembri rástli aj v decembri

Tržby maloobchodníkov rástli napokon aj posledný mesiac minulého roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž v decembri medziročne stúpli o 0,7 %, kým v novembri boli vyššie o 1,3 %.

05.02.2014 09:52
debata

Celý minulý rok tak bol poznamenaný striedaním rastu a poklesu tržieb maloobchodníkov, čo za dvanásť mesiacov vyústilo do takmer nezmeneného medziročného stavu. Oproti roku 2012 maloobchodné tržby stúpli iba nepatrne o 0,1 %. Medzimesačne tržby maloobchodníkov v decembri oproti novembru poklesli o 0,2 %.

Decembrový medziročný rast maloobchodných tržieb súvisel predovšetkým s rastom tržieb v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 5,2 %, maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 4,7 %, maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 2,9 % a v maloobchode v stánkoch a na trhoch o 2,2 %. Tržby klesli len v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 4,3 %, maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 0,9 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 0,1 %.

Medziročný rast si v poslednom mesiaci vlaňajška udržali aj tržby vo veľkoobchode, ktoré sa zvýšili o 6,6 %. Znamenalo to aj slušný medzimesačný nárast o 3,6 %. Podobne pozitívne sa vyvíjali tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov, ktoré sa medziročne zvýšili o 18,5 % a medzimesačne rástli o 1,9 %. Mierny medziročný rast v decembri vykázali aj tržby v ubytovaní o 0,5 % a tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,4 %. Medzimesačne to však v prípade ubytovania znamenalo pokles o 1,9 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 0,3 %.

Za celý rok 2013 sa tak tržby vo veľkoobchode medziročne zvýšili o 2,4 %. Ešte výraznejší bol nárast tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel, ktorý dosiahol 9 %. Rast pritom vykázali všetky sledované sektory vnútorného obchodu, keď podľa štatistikov vlani stúpli aj tržby v ubytovaní o 1 % a taktiež tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,8 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #tržby