Vláda USA čoskoro opäť narazí na úverový strop

Ak sa americký Kongres nedohodne na novom zvýšení dlhového limitu, federálnej vláde sa minú peniaze na uhradenie všetkých svojich záväzkov do konca februára. Povedal to v pondelok minister financií USA Jack Lew.

03.02.2014 17:37
debata (19)

„Bez možnosti naďalej si požičiavať nebude už čoskoro možné splácať všetky záväzky federálnej vlády,“ povedal Lew na akcii organizácie Bipartisan Policy Center. Podľa Lewa budú jeho ministerstvu chýbať peniaze skôr ako zvyčajne, pretože počas februára bude rozdeľovať daňové refundácie.

Vláda sa začne šúchať o dlhový strop v piatok, dokedy sa má podľa októbrovej dohody Kongresu limit dlhu zvýšiť. Ministerstvo potom začne využívať rôzne účtovných triky, ktoré vláde umožnia naďalej splácať všetky záväzky. To ale bude možné len do konca tohto mesiaca, povedal podľa agentúry Reuters Lew.

Opoziční republikáni v Snemovni reprezentantov sa zatiaľ nedohodli, čo budú za zvýšenie dlhového limitu požadovať. Podľa výsledku ich rokovania z konca minulého týždňa možno povedať, že nejaké podmienky si klásť budú, na druhej strane sa však chcú vyhnúť ďalšej hrozbe platobnej neschopnosti vlády.

Otázka zvýšenia dlhového stropu vyostrila v októbri rozpočtovú krízu, tá viedla k čiastočnému uzavretiu federálnych úradov približne na dva týždne.

Minulý mesiac Kongres schválil zákon o štátnych financiách, ktorý zaistí federálnej vláde výdavky na prevádzku do tohtoročného 30. septembra, kedy sa končí tento fiškálny rok. Zastavenie možnosti čerpania bežných výdavkov vláde bolo v októbri príčinou uzatvorenia mnohých úradov.

V októbri Kongres vláde umožnil požičiavať si až do 7. februára a prekročiť doterajší dlhový strop 16,7 bilióna dolárov. Ak sa vláde minú účtovné triky, bude môcť hradiť svoje výdavky a splácať záväzky všetkého druhu len z príjmov z daní. Tie sú ale v priemere na deň nižšie o zhruba dve miliardy dolárov ako terajšie vládne výdavky, aj keď v poslednom roku tento deficit výrazne klesá.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres