Vládu nad americkým Fedom preberá Yellenová

Vedenia americkej centrálnej banky (Fed) sa v sobotu ujíma Janet Yellenová ako prvá žena v storočnej histórii tejto inštitúcie.

01.02.2014 10:38
Janet Yellenová Foto: ,
Janet Yellenová
debata

Doterajšie viceguvernérka Fedu nastupuje po Benu Bernankem, ktorého osemročné pôsobenie sa skončilo v piatok. Do funkcie bude Yellenová oficiálne uvedená v pondelok, kedy zloží prísahu.

Šesťdesiatsedem­ročná Yellenová prevezme Fed v dobe, keď orgán riadiaci americkú menovú politiku začína obmedzovať neštandardné opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Jej hlavnou úlohou tak bude zabezpečiť hladký ústup od takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania, v ktorom Fed vrhá do ekonomiky desiatky miliárd dolárov mesačne.

Fed už rozhodol o znížení nákupov dlhopisov o 20 miliárd dolárov na 65 miliárd dolárov mesačne, a to od decembra. Banka navyše podporuje hospodársky rast posledných viac ako päť rokov nulovými krátkodobými úrokmi.

Fed za Bernankeho podporoval ekonomiku, ktorá v rokoch 2007–09 zažila najhlbší povojnovú recesiu, najskôr znížením svojich krátkodobých sadzieb takmer na nulu a opakovane potvrzovaným prísľubom, že úroky zostanú minimálne ešte dlho do budúcnosti. Od roku 2009 navyše Fed dodáva do systému prostredníctvom nákupov rôznych dlhopisov masívne objemy nových peňazí. Tromi kolami týchto nákupov zvýšil svoju súvahu o tri bilióny na štyri bilióny dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fed #Janet Yellenová #Ben Bernanke