Štrajk európskych letových dispečerov vrcholí

V Európe vo štvrtok vrcholí štrajk letových dispečerov proti plánom na zmeny v organizácii vzdušného priestoru.

30.01.2014 11:00
debata (1)

Najväčšie problémy čakajú zrejme na cestujúcich v smere z Francúzska a do tejto krajiny, lebo trojica hlavných parížskych letísk odbaví o pätinu menej letov. Zhruba polhodinové oneskorenie v príletoch i odletoch na linkách do francúzskej metropoly uvádza web pražského letiska.

Francúzsky úrad pre civilné letectvo vyzval aerolinky, aby vo štvrtok o dvadsať percent znížili svoje lety na parížske letiská Charlesa de Gaullea, Orly a Beauvais. Internetové portály letísk, ktoré obsluhujú francúzsku metropolu, cestujúcim odporúčajú, aby si pred cestou overili, či bol obmedzený aj ich let.

Do štrajku, ktorá oficiálne skončí v piatok o 6:00 SEČ , sa zapojili aj českí a slovenskí dispečeri.

V stredu už štrajk postihol rad krajín, okrem iného Taliansko, Portugalsko a Francúzsko. Francúzsky prepravca Air France chce odbaviť všetky diaľkové lety, výpadky a komplikácie očakáva najmä na krátkych a stredných trasách. Niekoľko letov zrušila aj nemecká Lufthansa a nízkonákladové aerolinky easyJet.

Protesty dispečerov sú zamerané proti plánu Európskej komisie na zjednotenie vzdušného priestoru nad Európskou úniou. Zámer komisie by mal skrátiť letové vzdialenosti a ušetriť európskym aerolinkám ročne miliardy eur. Odbory v tom ale vidia bezpečnostné riziká a taktiež sa obávajú rušenia pracovných miest.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #letiská #letový dispečeri