Španielske dlhopisy pritiahli najväčší záujem investorov v histórii eurozóny

Španielsko v stredu získalo na svoj ​​nový desaťročný dlhopis objednávky v rekordnom celkovom objeme 40 miliárd eur.

23.01.2014 08:54
debata

Bola to najvyšší dopyt po dlhopise niektorej z krajín eurozóny v histórii. Ukazuje to dramatický návrat investorov ku krajinám postihnutým dlhovou krízou, uviedla agentúra Reuters.

Madrid získal predajom novej emisie desať miliárd eur, čo bola najväčšia španielska emisia vôbec. O nové obligácie prejavilo záujem vyše 400 investorov.

„Z hľadiska objemu aj počtu investorov bol záujem o túto emisiu rozsiahly,“ povedal Phlip Brown z americkej banky Citigroup.

Záujem o španielsky dlhopis ilustruje hlad investorov po vyšších výnosoch v okrajových krajinách eura v situácii doznievania dlhovej krízy. Na dlhopis oveľa menšieho Írska podali investori objednávky za takmer 14 miliárd eur a Portugalsko pre novú obligáciu zhromaždilo dopyt v sume 11 miliárd eur.

Výnos nového dlhopisu aukcia určila na 3,845 percenta. Úverové náklady Španielska sa teraz pohybujú na minimách od roku 2006, kedy ešte krajina mala dôveru investorov a jej úverový rating sa držal na prestížnom najvyššom stupni AAA. Teraz je španielska úverová známka okolo BBB, tesne nad špekulatívnym pásmom.

Výnos už skôr vydaného desaťročného španielskeho bondu na sekundárnom trhu klesol až na 3,65 percenta, čo je 1,9 percentuálneho bodu nad výnosom kľúčových nemeckých dlhopisov. Niektorí investori predpovedajú, že tento „spread“ klesne počas tohto štvrťroku na 1,5 percentuálneho bodu, čo by bolo minimum od roku 2010.

Španielsko sa v treťom štvrťroku vymanilo z bolestnej recesie, vyvolanej spľasnutím obrovskej úverovej bubliny na tamojšom trhu nehnuteľností. V tomto roku ale španielska vláda čaká rast len o 0,7 percenta a najväčším problémom krajiny je nezamestnanosť, ktorej miera dosahuje 25 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #eurozóna #investori #dlhopis