Chorvátsko podalo na maďarský MOL žalobu na arbitrážnom súde

Chorvátsko podalo žalobu na maďarskú ropnú a plynárenskú skupinu MOL na arbitrážnom súde v Ženeve.

19.01.2014 09:35
debata (10)

Chorvátsko žiada zrušenie dohody z roku 2009, vďaka ktorej získal MOL manažérsku kontrolu v chorvátskej energetickej firme INA. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z chorvátskej vlá­dy.

Napriek arbitráži vláda očakáva, že rokovania s MOL o budúcnosti riadenia firmy INA budú pokračovať, dodal zdroj.

MOL vo vyhlásení uviedol, že žiadne informácie od chorvátskej vlády o medzinárodnej arbitráži nemá, ale je pripravený čeliť akémukoľvek postupu. Firma je tiež pripravená pokračovať v rokovaniach s Chorvátskom o INA.

MOL kúpil podiel 49 percent v chorvátskej ropnej firme INA v roku 2009. Chorvátska vláda vlastní vo firme podiel 44,84 percenta a tvrdí, že MOL pri predaji podielu získal nad chorvátskou firmou príliš veľký vplyv a požaduje, aby mala právo ovplyvňovať veľké rozhodnutia. INA je jednou z najväčších chorvátskych firiem a jedným z najväčších zamestnávateľov v krajine. Má operácie v Afrike a na Blízkom východe a prevádzkuje dve rafinérie.

Krok Chorvátska prišiel krátko po tom, čo obidve strany urobili krok k možnému kompromisu a oznámili, že ich rokovania sú oveľa konštruktívnejšie a čoskoro budú pokračovať. Zdroj dodal, že v prípade dohody môže byť žaloba kedykoľvek stiahnutá.

MOL urobil podobný krok ako Chorvátsko koncom minulého roka. V novembri oznámil, že podal žiadosť o rozhodcovské konanie proti chorvátskej vláde pre porušenie niektorých záväzkov v súvislosti s investíciou MOL v Chorvátsku.

Bývalý chorvátsky premiér Ivo Sanader bol odsúdený na desať rokov väzenia za to, že prijal úplatok od firmy MOL v roku 2008 výmenou za dominantné postavenie vo firme INA. Chorvátsko na začiatku októbra takisto vydalo medzinárodný zatykač na šéfa MOL Zsolta Hernadiho pre podozrenie z podplácania. Sanader, MOL aj Hernadi však obvinenia z úplatkárstva popierajú a Sanader sa proti rozsudku odvolal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Chorvátsko #MOL #INA