Šéf Fedu: Uvoľnená menová politiká má riziká, ale aj výhody

Odchádzajúci šéf americkej centrálnej banky (Fed) Ben Bernanke vo štvrtok pripustil, že obavy z destabilizácie finančného systému v dôsledku krajne uvoľnenej menovej politiky jeho inštitúcie sú odôvodnené a vierohodné.

17.01.2014 08:56
Ben Bernanke Foto:
Ben Bernanke
debata (1)

Fed by ale aj napriek tomu mal ekonomiku a zamestnanosť naďalej podporovať, pretože prínosy stimulácie podľa neho prevažujú nad rizikami.

„V tejto chvíli si nemyslím, že obavy o finančnú stabilitu by nás zatiaľ mali odvádzať od nutnosti udržiavať uvoľnenú menovú politiku, ktorú naďalej praktizujeme,“ povedal Bernanke podľa agentúry Reuters na ekonomickom fóre, usporiadanom inštitútom Brookings Institution. Je to zrejme už jeho definitívne posledné vystúpenie vo funkcii, pretože na začiatku februára ho strieda viceguvernérka Fed-u Janet Yellenová.

Obavy z toho, že krajne uvoľnená menová politika vyvolá novú „bublinu“ nadhodnotených cien investičných aktív a destabilizuje tým trhy a celý finančný systém, sú podľa Bernankeho „jediným rizikom, ktoré považuje za vierohodné“. Poukázal na to, že obavy z rastu inflácie, pred ktorým mnohí varovali, sa nenaplnili.

Fed za Bernankeho podporoval ekonomiku, ktorá v rokoch 2007–09 zažila najhlbší povojnovú recesiu, najprv znížením svojich krátkodobých sadzieb takmer na nulu a opakovaním prísľubu, že úroky zostanú ešte dlho na minimálnych úrovniach. Od roku 2009 navyše Fed dodáva do systému prostredníctvom nákupov rôznych dlhopisov masívne objemy nových peňazí a tromi kolami týchto nákupov zvýšil svoju súvahu o tri bilióny na štyri bilióny dolárov.

Účelom stimulácie je tlačiť nadol dlhodobé úrokové sadzby a povzbudiť tým ekonomickú aktivitu a tvorbu pracovných miest.

„Naozaj si myslím, že obidve (tieto opatrenia) boli prínosné,“ povedal Bernanke. Podľa neho stimulácia Fedu nepriniesla ekonomike žiadne škody, pred ktorými sa varovalo. Poukázal na to, že inflácia v USA zostáva naďalej hlboko pod dvojpercentným cieľom Fedu.

Fed minulý mesiac začal opatrné znižovanie nákupov dlhopisov a dal najavo, že počas tohto roka by nákupy mohol eliminovať úplne. Bernanke však vo štvrtok povedal, že do skutočného pritvrdenia menovej politiky má Fed stále veľmi ďaleko. Krátkodobé sadzby Fedu zostanú podľa neho na nulovej úrovni ešte dlho po tom, čo miera nezamestnanosti klesne k vytýčenému cieľu 6,5 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed #Ben Bernanke