Najbezpečnejšie aerolinky sveta sú austrálske Qantas

Najbezpečnejšou leteckou spoločnosťou bola v minulom roku austrálska firma Qantas. Vyplýva to z rebríčka bezpečnosti, zverejneného AirlineRatings.com.

11.01.2014 12:59
Qantas, aerolinky Foto:
Aerolinky Qantas
debata (2)

Medzi aerolinkami s najvyšším hodnotením je aj česká firma ČSA. Vlaňajší rok sa tiež zaradil medzi najbezpečnejšie v histórii lietania, bol zaznamenaný rekordne nízky počet smrteľných nehôd, upozornila na svojich internetových stránkach CNN.

Qantas dostali v hodnotení bezpečnosti celých sedem hviezdičiek. Aerolinky od 50. rokov minulého storočia, kedy začali lietať, nezaznamenali žiadnu smrteľnú nehodu. Do prvej desiatky najbezpečnejších leteckých spoločností sa ďalej zaradili (podľa abecedy) Air New Zealand, All Nippon Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, Eva Air, Royal Jordanian, Singapore Airlines a Virgin Atlantic.

Najvyššie hodnotenie, teda sedem hviezdičiek, dostalo 137 zo 448 hodnotených firiem, vrátane ČSA. CNN upozornila, že mnohé letecké spoločnosti už roky nezaznamenali žiadny významný bezpečnostný incident, nieto ešte haváriu. Medzi najväčšími a najspoľahlivejšími prepravcami je tak z hľadiska bezpečnosti len veľmi nepatrný rozdiel.

Okrem záznamov smrteľných nehôd a auditov od vládnych úradov pre letectvo berie AirlineRatings.com do úvahy pri určení poradia aj kvalitu ponuky na palube počas letu, vrátane ponuky zábavy, pohodlia pri sedení a jedla. V tomto hodnotení získali ČSA štyri a pol zo siedmich možných hviezdičiek.

Na opačnom konci rebríčka s jednou hviezdičkou sa ocitli kazašské aerolinky Scat, ďalej afganské Kam Air a Bluewing Airlines z juhoamerického štátu Surinam. Všetky tieto spoločnosti majú zakázané lietať do Európskej únie.

Podľa záznamov nezávislej agentúry pre bezpečnosť civilného letectva ASN bol vlaňajší rok najbezpečnejším pre lietanie od roku 1945. Celkovo bolo zaznamenaných 29 nehôd, pri ktorých zahynulo 269 osôb. Desaťročný priemer je pritom 32 nehôd ročne a 719 úmrtí. Do tejto štatistiky sú zahrnuté lietadlá s kapacitou prepravy minimálne 14 cestujúcich.

Situácia ale v rôznych častiach sveta nie je rovnaká. Najnebezpečnejší kontinent je Afrika. Na celosvetovom počte vzletov lietadiel sa podieľa troma percentami, avšak na počte smrteľných nehôd pätinou.

Najhoršia nehoda bola vlani v Rusku. Boeing 737 aeroliniek Tatarstan Airlines na trase z Moskvy do Kazane sa pri pristátí zrútil a explodoval. Zahynulo všetkých 44 cestujúcich a šesť členov posádky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #letectvo #Qantas