Nemcom zostáva najvyšší rating

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila rating dlhodobých záväzkov Nemecka na špičkovej úrovni AAA.

10.01.2014 08:46
debata

Výhľad ponechala stabilný, čo naznačuje, že v dohľadnom čase nepredpokladá zmeny vo svojom úverovom hodnotení najväčšej ekonomiky Európskej únie. Agentúra očakáva, že nemecké verejné financie dokážu ďalej odolávať prípadným ekonomickým otrasom a šokom na finančných trhoch.

„Ratingy Nemecka odrážajú náš pohľad na jeho modernú, vysoko diverzifikovanú a konkurencieschopnú ekonomiku a doterajší výkon vlády v podobe opatrných fiškálnych opatrení a výdavkovej disciplíny,“ uviedla podľa agentúry Reuters vo vyhlásení S&P. Agentúra sa domnieva, že nemecká ekonomika prejavuje svoju „schopnosť vstrebať veľké ekonomické a finančné šoky“.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splatenia úveru. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je schopný požičiavať si peniaze za veľmi nízky úrok. Vzhľadom na to, že vlády si peniaze na refinancovanie požičiavajú rutinne, vysoký rating zvyčajne znamená úľavu pre štátny rozpočet, pretože krajina má nižšie náklady na obsluhu dlhu.

Tempo rastu nemeckej ekonomiky v treťom štvrťroku minulého roka sa spomalilo na 0,3 percenta z 0,7 percenta v druhom štvrťroku. Nemecký zväz obchodu BGA na začiatku januára predpovedal, že tento rok by sa tempo rastu nemeckej ekonomiky malo zrýchliť na 1,5 percenta. Vlaňajší rast predbežne predstavoval 0,5 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Nemecko #S&P #Standard & Poor's