Íri pripravujú prvý dlhopis od skončenia pomoci

Írska štátna pokladnica v pondelok poverila syndikát medzinárodných bánk emisiiou nového dlhopisu so splatnosťou desať rokov. Bude to prvý štátny dlhopis od decembrového ukončenia záchranného programu, ktorý Írsko pred viac ako tromi rokmi vyrokovalo s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom.

06.01.2014 18:52
Peniaze, euro, mešec Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Agentúra pre správu štátnych financií vybrala do syndikátu bánk britskú Barclays, americké Citi Bank a Morgan Stanley, dánsku Danske Bank a nemeckú Deutsche Bank. Podľa úradu by nová emisia mala vyjsť „v blízkej dobe“. Zdroj agentúry Reuters uviedol, že emisia bude mať objem tri miliardy eur.

Írsko sa stalo minulý mesiac prvou krajinou eurozóny, ktorá úspešne dokončila medzinárodný záchranný program. Krajina bola nútená požiadať o pomoc na jeseň 2010, a to pre rozsiahle problémy v bankovom sektore. Od EÚ a MMF potom dostala záchranný úver v objeme 85 miliárd eur.

Írsku sa podarilo vrátiť sa na dlhopisové trhy už vlani a tento rok by malo byť už vo financovaní svojich potrieb sebestačné. Prvú emisiu dlhodobého dlhopisu od roku 2010 Írsko vydalo vlani v marci v objeme päť miliárd eur.

Írska ekonomika sa v minulom druhom štvrťroku dostala z druhej recesie za posledných päť rokov. Tento rok má však vláda na programe ďalšie výdavkové škrty a vysoká navyše zostáva miera nezamestnanosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #trojka veriteľov #dlhopis