USA budú opäť tlačiť na Nemecko, nech zvýši domáci dopyt

Americký minister financií Jack Lew bude počas svojej nadchádzajúcej návštevy Európy znovu tlačiť na Nemecko, aby podporilo svoj ​​domáci dopyt. Informoval o tom v nedeľu server denníka Financial Times.

05.01.2014 20:50
debata (19)

Lew sa budúci týždeň stretne s nemeckým náprotivkom Wolfgangom Schäubleom, jeho trojdňová návšteva Európy ale bude tiež zahŕňať Francúzsko a Portugalsko.

Americké ministerstvo financií už v októbri vo svojej polročnej menovej správe kritizovalo hospodársku politiku Nemecka. Jednostranné zameranie jeho politiky na export podľa správy poškodzuje nielen eurozónu, ale celú svetovú ekonomiku. Európska komisia navyše začala v novembri vyšetrovať, či vysoké obchodné prebytky Nemecka nenarušujú rovnováhu v európskej ekonomike.

Podľa kritikov by Nemecko malo oveľa viac podporovať svoj ​​domáci dopyt, napríklad prostredníctvom vyšších miezd, aby zvýšilo dovoz a pomohlo tým najmä ostatným krajinám eurozóny z útlmu. Berlín ale hovorí, že už domáci dopyt podporuje výrazne viac než predtým a ostro odmieta, že by mal znížiť prebytky umelým zhoršovaním svojej konkurencieschop­nosti.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Brusel #USA