Šéf Apple stratí časť odmien, akcie spadli z rekordných výšok

Výkonný šéf poprednej americkej technologickej spoločnosti Apple Tim Cook si za tento rok zarobil v hotovosti 4,25 milióna dolárov, zhruba rovnako ako v roku 2012.

28.12.2013 13:01
Apple, iPad Air, Tim Cook, Foto: ,
Šéf Apple Tim Cook predstavuje nový iPad Air.
debata

Stratil ale časť výkonnostnej odmeny vo forme akcií, pretože kurz akcií spoločnosti pre ostré konkurenčné tlaky výrazne klesol. Podľa agentúry Reuters to firma oznámila v piatkovej správe.

Cook dostal za tento rok základný plat 1,4 milióna USD a bonus 2,8 milióna dolárov. Vzdal sa ale asi 7100 akcií zviazaných s výkonom akciového kurzu firmy od 24. augusta 2012 do 25. augusta 2013. Akcie Applu počas tej doby stratili zhruba štvrtinu hodnoty.

Cook prevzal žezlo v spoločnosti Apple po legendárnom Stevovi Jobsovi v auguste 2011 a vlani mu predstavenstvo spoločnosti udelilo odmenu vo forme jedného milióna akcií s obmedzenou prenosnosťou. Bola to jedna z najväčších odmien pre najvyšších manažérov amerických firiem za posledné desaťročia a mala ukázať dôveru v nového šéfa. Túto odmenu Cook čerpá každoročne, jej časť ale závisí od toho, ako si akcie Apple vedú v porovnaní s najväčšími domácimi technologickými spoločnosťami, ako sú Cisco Sysems alebo Google.

Apple sa na kľúčových trhoch inteligentných telefónov a tabletov dostáva pod silný tlak konkurenčných výrobcov, ako je Samsung, Amazon alebo Huawei. Zisk a zisková marža Apple v poslednom štvrťroku do konca septembra klesli a niektorí investori majú pochybnosti o zachovaní inovačnej a marketingovej schopnosti firmy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #tim cook