Obilniny priemer, kukurice málo. Optimizmus schladilo počasie

Úrodu agroplodín v tomto roku ovplyvnilo podľa Združenia pestovateľov obilnín (ZPO) najmä počasie.

25.12.2013 13:42
debata

„Do predbežných optimistických výhľadov na jar tohto roku zasiahlo počasie, a tak sme na Slovensku dosiahli iba priemernú úrodu u hustosiatych obilnín, a dokonca nízku produkciu u kukurice,“ konštatoval predseda predstavenstva ZPO Jozef Urminský. Pestovateľské podmienky a produkciu obilnín v roku 2013 zhodnotil ako obmedzené. „Kvalita zrnín, najmä kukurice, bola takisto ovplyvnená dlhšie trvajúcim suchom,“ upresnil Urminský. Dodal tiež, že najviac pestovateľov mrzí prudký prepad trhových cien obilnín začiatkom leta, krátko po vyhlásení prvých odhadov úrod.

Podľa ZPO sú podmienky slovenských pestovateľov naďalej obmedzované aj z pohľadu cenotvorby vo vzťahu výrobca – spracovateľ – obchod, pričom situácia je mimoriadne deformovaná v neprospech spotrebiteľov. „Prepad cien obilia v lete tohto roku to jasne dokazuje. Zatiaľ čo pestovateľovi sa z jedného dňa na druhý znížila cena pšenice z 230 až 240 eur za tonu na 130 až 140 eur za tonu, ceny na pultoch zostali takmer bez zmeny,“ uzavrel Urminský.

Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) založilo v roku 2004 prvých 73 členov pestovateľov hustosiatych obilnín a kukurice na Slovensku. Jeho cieľom je obhajovať záujmy svojich členov, rozvíjať vzťahy medzi pestovateľmi obilnín, ich spracovateľmi, dodávateľmi osív, agrochemikálií a technologických liniek, ako i vedecko-výskumnou základňou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #žatva #úroda