Z Moskvy do Kyjeva už tečú peniaze, Rusi nakúpili dlhopisy

Moskva nakúpila v rámci finančnej pomoci Kyjevu a podporenia jeho ekonomiky prvé ukrajinské dlhopisy za tri miliardy dolárov. Oznámil to v utorok podľa agentúry AP ruský premiér Dmitrij Medvedev počas stretnutia so svojím ukrajinským náprotivkom Mykolom Azarovom.

24.12.2013 14:21
debata (56)

V ruskej metropole sa koná stretnutie najvyšších predstaviteľov Euroázijského hospodárskeho zväzu, ktorý združuje Rusko, Bielorusko a Kazachstan. Dorazili ale aj zástupcovia Ukrajincov.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa minulý týždeň dohodol so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na celkovej finančnej injekcii v hodnote 15 miliárd dolárov. Rusko takisto svojmu západnému susedovi sľúbilo, že s platnosťou od januára zníži o tretinu vývoznú cenu svojho zemného plynu. Ukrajina je na ruskom dovoze závislá, jej ťažký priemysel využíva zväčša staré technológie zo sovietskej éry a ročne spotrebuje obrovské objemy plynu.

Dmitrij Medvedev v utorok oznámil, že prvé tri miliardy boli uvoľnené už v pondelok. Kedy by mohlo dôjsť k ďalšiemu nákupu dlhopisov však už nenaznačil. Rusko na nákup čerpá prostriedky zo svojho Fondu národného blahobytu (FNB), kam ukladá finančné prebytky z predaja ropy a zemného plynu.

Ruská finančná pomoc nasleduje bezprostredne po zastavení rozhovorov Kyjeva s Európskou úniou, ktorých výsledkom mal byť podpis zmluvy o pridružení a o vytvorení zóny voľného obchodu.

Zastavenie integračného procesu vyvolalo masové protesty opozície v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách. Ich účastníci žiadajú demisiu ukrajinskej vlády a obnovenie asociačných rokovaní. Podľa opozície Janukovyč v Moskve „predal“ ukrajinskú ekonomiku.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dlhopis #Ukrajina