Firmy: Babiš úrad zvládne, môže však byť v strete záujmov

Zástupcovia českých podnikateľov veria, že šéf hnutia ÁNO Andrej Babiš zvládne riadiť české štátne financie. Babiš je však tiež veľkopodnikateľ a vlastník mediálnych spoločností, takže jeho pôsobenie v českej vláde v úlohe vicepremiéra pre ekonomiku a ministra, pod ktorého spadá okrem iného aj Finančný analytický útvar, je podľa nich stretom záujmov.

24.12.2013 09:50
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (2)

Pôsobenie Jana Mládka v čele rezortu priemyslu skôr vítajú, vyplýva z ankety.

„Andrej Babiš je skúsený manažér a pozíciu ministra financií nepochybne zvládne, rovnako ako koordináciu svojich ďalších ministrov z hospodárskeho sektora. Otázkou je skôr to, ako sa vyrovná s prácou vrcholového štátneho úradníka, ktorá príliš kreatívna nie je,“ povedal prezident Asociácie malých a stredných podnikov Karel Havlíček.

V Babišovej novej úlohe však vidí Havlíček konflikt záujmov v niekoľkých oblastiach. „Myslím si, že ho nečaká ľahké obdobie. Bude pod drobnohľadom a akákoľvek aktivita jeho firiem bude okamžite dávaná do súvislosti s výkonom funkcie ministra financií, aj keď to nemusí mať nejaký väčší význam. Ušil si na seba dosť dlhý bič,“ uviedol Havlíček.

Aj podľa viceprezidenta Združenie podnikateľov a živnostníkov Martina Macuru ide u Babiša o jednoznačný konflikt záujmov, ale až čas ukáže, ako sa bude Babiš správať. „Je veľmi zvláštne, ak kandidát na ministra financií nemá čas na preštudovanie zákona o štátnom rozpočte. Riadenie Finančného analytického útvaru malo už dávno byť vyňaté z kompetencie ministra financií a zaradené pod vládu, v súčasnej podobe to dáva pánovi Babišovi obrovskú moc a uvidíme, ako s ňou bude narábať,“ dodal.

Analytik Patria Finance David Marek upozornil na to, že funkcia vicepremiéra pre ekonomiku je v podstate iba koordinačnou pozíciou vo vláde. Zlúčenie tejto pozície s postom ministra financií možno podľa neho chápať ako posilnenie vplyvu ministerstva financií vo vláde pri koordinácii hospodárskej politiky naprieč rezortmi. To dáva ministrovi financií väčšiu šancu sledovať rozpočtovú disciplínu a dosahovať rozpočtové ciele, podotkol.

Prezident Zväzu priemyslu a dopravy Jaroslav Hanák predpokladá, že sa mu bude s Babišom dobre spolupracovať. Skĺbenie funkcie ministra financií a vicepremiéra je aj podľa neho dobré riešenie. „Chceme a budeme spolupracovať s každým , ktorého úsilie budú nasmerované na zlepšovanie konkurencieschop­nosti našej krajiny a na podporu priemyslu,“ uviedol k nominácii Jana Mládka na post ministra priemyslu a obchodu.

Podľa Havlíčka je Mládek v podstate jediný zástupca ČSSD, ktorý rozumie hospodárskej politike, nie je dogmatik a dá sa s ním dohodnúť. „Predpokladám, že bude ministrovi financií robiť vo vláde odborného oponenta,“ poznamenal. Macura pripomenul, že Mládek bol tieňovým ministrom financií za ČSSD, posledné roky sa vyjadroval takmer výlučne k rezortu financií. Jeho kandidatúra na ministra priemyslu je vraj preto prekvapujúca, pretože od roku 1999, kedy bol námestníkom podpredsedu vlády pre hospodársku politiku, sa rezortu priemyslu a obchodu nevenoval.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš