Cyprus môže pociťovať dôsledky oddlžovania až desať rokov

Snahy Cypru o oddlženie môžu spomaľovať jeho ekonomický výkon celé desaťročie. Uviedol to v pondelok Medzinárodný menový fond.

23.12.2013 23:08
debata (2)

Fond vo svojej druhej správe o pokroku Cypru pri zotavovaní sa z bankovej krízy konštatoval, že krajina plní záchranný program podľa plánu.

Cyprus sa v marci dohodol s Európskou úniou a MMF na trojročnom záchrannom programe v celkovom objeme desať miliárd eur. V rámci dohody krajina musela zabaviť časť vkladov v cyperských bankách a zároveň zredukovať svoj ​​prebujnený bankový sektor.

MMF uviedol, že hospodársky pokles Cypru je o niečo miernejší, než sa pôvodne očakávalo. Ostrovnej ekonomike teraz pomáha oživenie v eurozóne. Začiatkom decembra fond znížil odhad tohtoročného poklesu ekonomiky na 7,7 percenta z pôvodnej predpovede 8,7 percenta. Naďalej však predpovedá, že celkový prepad za tento a budúci rok dosiahne 13 percent.

Podľa fondu bude prepad cyperskej ekonómky celkovo prudší a jej oživovanie pomalšie než u väčšiny ostatných krajín eura, ktoré pre dlhovú krízu prijali záchranné úvery. Odráža to nutnosť znižovať rozsiahle zadlženie firiem a domácností. Celkový dlh súkromného sektora dosahoval na konci minulého roka 280 percent HDP, čo je jedna z najvyšších úrovni v eurozóne.

„Oddlžovanie bude brzdou rastu päť až desať rokov,“ uviedol MMF podľa agentúry Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Cyprus