Cyprus plní podmienky pomoci, MMF mu pošle ďalšie peniaze

Cyprus plní podmienky zahraničnej pomoci a dostane ďalších 83,5 mil. eur. Rozhodol o tom v piatok Medzinárodný menový fond po tom, ako ukončil druhé hodnotenie plnenia podmienok potrebných na uvoľnenie zahraničnej pomoci.

22.12.2013 19:40
debata (1)

MMF tak už krajine poskytol 250 mil. eur z celkového trojročného programu v sume 1 mld. eur. Táto suma je tak súčasťou mimoriadnej pomoci v objeme 10 mld. eur, ktorú Cypru prisľúbil MMF spolu s EÚ.

Cyprus výmenou za pomoc súhlasil so sériou bolestivých reforiem, vrátane robustného prepúšťania v bankovom sektore. Šéfka MMF Christine Lagardeová povedala, že cyperskí vládni predstavitelia implementujú "silnú politiku“ a "značne pokročili“ pri stabilizácii finančného sektora. "Kým makroekonomické výsledky boli o niečo lepšie, než sa očakávalo, ekonomická situácia a vyhliadky sú stále zložité a sú predmetom podstatných rizík,“ tvrdí Lagardeová.

Trojka medzinárodných veriteľov, čiže MMF, Európska komisia a Európska centrálna banka, prognózujú, že hrubý domáci produkt (HDP) Cypru oslabí za celý tento rok o 7,7 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus