Na Štedrý deň poobede už darčeky nekúpite

Na obmedzené a kratšie otváracie hodiny sa musia ľudia počas sviatkov pripraviť nielen v prípade, ak chcú poslať list či zaplatiť šek na pošte, ale v sviatočnom režime budú aj obchody, lekárne či banky. Mestská hromadná doprava bude zase premávať podľa prázdninových cestovných poriadkov.

22.12.2013 20:00
Vianoce, nákup, Eurovea Foto: ,
Obchody na Štedrý deň zatvoria svoje brány skôr.
debata

Obchody na Štedrý deň zatvoria svoje brány skôr. Napríklad Tesco bude mať hypermarkety a supermarkety otvorené len do jedenástej, znova otvorí až 26. 12. Zatvorené bude aj na Nový rok. Kaufland a Billa zostanú takisto otvorené na Štedrý deň len do jedenástej, Hypernova do pol dvanástej. Nonstop budú otvorené čerpacie stanice a špeciálnym rozpisom sa riadia aj lekárne a pohotovosti.

Pre tých, ktorí nakupujú vianočné darčeky v poslednej chvíli, teda 24. 12., ostanú nákupné pasáže obchodných centier otvorené len doobeda. Bratislavský Avion a Aupark, banskobystrická Europa, nitrianske Mlyny alebo košická Optima budú mať otvorené v tento deň všetky obchody, no napríklad v bratislavskom Polus City Center otvoria na Štedrý deň len niektoré. Počas prvých dvoch sviatkov vianočných zostanú centrá zatvorené.

Otvorené vybrané pošty

Na Štedrý deň zostane väčšinou do pol dvanástej otvorených jedenásť pôšt, z toho šesť v Bratislave (pošta Bratislava 1 a v nákupných centrách), tri v Nitre a jedna v Skalici a Kežmarku. "V dňoch 25. 12. 2013 a 26. 12. 2013 nebudú pošty poskytovať služby pre verejnosť. Na Silvestra budú pošty služby pre verejnosť poskytovať v skrátenom režime. Oznámenie o hodinách pre verejnosť je zverejnené na každej pošte,“ konkretizovala Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty. Pošty zostanú zavreté aj v prvý deň nového roka.

Mestská hromadná doprava v Bratislave a v Košiciach bude fungovať podľa prázdninového poriadku. Na Štedrý deň bude premávka v hlavnom meste zabezpečená ako v dňoch pracovného pokoja, no po 17. hodine bude premávka na všetkých linkách MHD postupne ukončená. "Od 18.30 sa začne premávka liniek nočnej dopravy z Hlavnej stanice/Hodžovho námestia. Odporúčame cestujúcej verejnosti využiť na polnočné omše vozidlá liniek nočnej dopravy, ktoré premávajú do 23.30 v 30-minútovom intervale,“ povedala Adriana Volfová z Dopravného podniku v Bratislave. Na 1. a 2. sviatok vianočný pôjdu bratislavské autobusy, trolejbusy a električky ako v dňoch pracovného pokoja. Na Silvestra vypraví Dopravný podnik Bratislava posily a premávka liniek nočnej dopravy bude predĺžená až do 6.30 nasledujú­ceho dňa.

Med do lietadla nedostanete

Rovnako aj v Košiciach bude v čase zimných školských prázdnin a počas vianočných a novoročných sviatkov od 23. decembra 2013 do 7. januára 2014 hromadná doprava premávať podľa prázdninových cestovných poriadkov. Denná premávka košických liniek 2, 3, 11, 13, 14, 16, 17, 21, 22, 25, 27, 34 a 72 bude ukončená o 18.00, ostatné linky budú premávať podľa platných cestovných poriadkov až do svojho ukončenia. Na Silvestra posilnia dopravu aj v tomto meste a nočné linky N1, N2, N71 budú premávať podľa osobitného cestovného poriadku. Od jedenástej večer až do štvrtej hodiny rannej budú posilnené jazdami mimoriadne vypravených vozidiel v 30– až 45-minútovom intervale.

Cestujúci, ktorí sa pre sviatočný nápor nezmestia do autobusov a vlakov, môžu tento rok zvoliť aj prepravu lietadlom z Bratislavy do Košíc. Leteckí prepravcovia nezabudli predovšetkým na zahraničných Slovákov, ktorí pricestujú na sviatky domov. Do svojich letových poriadkov už s dostatočným časovým predstihom pridávajú dodatočné frekvencie. Už tradične ide podľa Veroniky Ševčíkovej z bratislavského letiska o lety z Veľkej Británie a Írska a do nich spoločnosti Ryanair, kde bolo počas tohtoročných sviatkov pridaných celkovo 22 letov – do Londýna, Dublinu, Liverpoolu a Birminghamu.

"V období od Vianoc do sviatku Troch kráľov, keď slávia pravoslávni veriaci svoje Vianoce, pridali svoje lety aj charterové spoločnosti. V tomto období spoločnosť Bingo Airways vypraví spolu 14 letov z gréckych Atén a do nich a z Prahy do Bratislavy. Pre grécku klientelu zabezpečí spoločnosť Go2Sky osem letov z gréckeho mesta Thessaloniki a doň. Spolu pôjde o 22 letov,“ doplnila Ševčíková. Ako ďalej upozornila, med, slivovica či kapustnica do príručnej batožiny nepatria. V tej totiž povoľuje letisko prepravovať tekuté látky maximálne v 100 ml objeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #autobus #MHD #pošta #grafikon #Štedrý deň