Česká centrálna banka bude držať korunu na uzde najmenej rok

Česká národná banka bude držať v rámci devízových intervencií kurz koruny v blízkosti hranice 27 CZK/EUR prinajmenšom do začiatku roka 2015.

17.12.2013 19:19
debata (1)

Potvrdzujú to nové dostupné informácie z ekonomiky, uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní bankovej rady guvernér ČNB Miroslav Singer. Centrálna banka tak podľa neho naďalej považuje záväzok držať kurz koruny blízkosti uvedenej hodnoty za vhodne zvolený aj po rokovaní bankovej rady.

„Inými slovami, ten záväzok je dlhodobý a platí, dokiaľ bude trvať riziko ‚podstreľovania‘ inflačného cieľa na úrovni dvoch percent,“ uviedol Singer. Podľa guvernéra by intervencie mali pomôcť k rýchlejšiemu rastu ekonomiky na budúci rok a zvýšiť HDP zhruba o 60 až 70 miliárd korún. Takisto by mali pomôcť k vytvoreniu približne 35 000 pracov­ných miest.

Banková rada ČNB v utorok rozhodla ponechať úrokové sadzby na historických minimách a pokračovať v devízových intervenciách proti korune. Pre ponechanie sadzieb bezo zmeny hlasovala rada jednomyseľne. Úrokové sadzby drží centrálna banka na historicky najnižšej úrovni už dlhšie ako rok. Základná úroková sadzba je 0,05 percenta.

Analytici neočakávajú žiadnu zmenu českej menovej politiky počas celého roka 2014. Centrálni bankári podľa nich nebudú hýbať so sadzbami, ale ani nijako zasahovať do devízových intervencií. Podľa ekonómov tak stačí centrálnym bankárom len strážiť kurz koruny, aby sa držal v blízkosti 27 Kč/EUR. Niektorí ekonómovia však nevylučujú, že by centrálna banka mohla v priebehu budúceho roka pristúpiť v rámci intervencií k úprave kurzu koruny.

„Zatiaľ je ešte predčasné vyhodnocovať efekt intervencií, napriek tomu ceny výrobcov ukazujú prvé dopady. Uvidíme, s akou rýchlosťou sa budú vyššie náklady prelievať do spotrebiteľských cien. Pre vianočnú sezónu ale očakávam dopady na spotrebiteľa až v januári,“ uviedol analytik Home Credit Michal Kozub.

Singer zároveň uviedol, že vyvodzovať niečo z vývoja kurzu teraz pred Vianocami je „márne cvičenie“. Koruna sa v posledných dňoch priblížila k hranici 27,70 Kč/EUR. „Ten trh už nie je tak likvidný pred Vianocami, prakticky dobiehajú trendy z tohto roku. Neviedlo nás to k dôkladnejšej debate,“ uviedol guvernér. Zároveň doplnil, že kurz koruny sa ešte stále stabilizuje.

„Do toho prichádza predvianočný čas, kedy môžu dovozy stúpať. Je tam niekoľko ďalších technických faktorov ako ‚prekúpenosť‘ koruny,“ povedal.

K devízovým intervenciám ČNB pristúpila na novembrovom menovom zasadnutí bankovej rady, chcela tak uvoľniť menové podmienky a zabrániť hroziacej deflácii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #deflácia #ČNB #koruna