Kyjev by mohol dostať úver od Moskvy

Rusko by mohlo Ukrajine poskytnúť úver, ak o to Kyjev požiada. Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Interfax, ktorá citovala Andreja Belousova, poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina.

16.12.2013 12:46
debata (11)

„Situácia na Ukrajine je teraz taká, že bez úverov z jednej alebo druhej strany jednoducho nedokážu udržať ekonomickú stabilitu,“ povedal Belousov. „Nevylučujem, že ak bude taká žiadosť, úver by sa mohol poskytnúť,“ konštatoval.

Ukrajina sa snaží nájsť pomoc, aby pokryla dieru vo svojich financiách, ktorá na budúci rok bude v sume 17 mld. USD. Ide o objem, ktorý sa takmer rovná hodnote devízových rezerv krajiny. Ukrajinský prezident Viktor Janukovič, ktorý čelí demonštráciám obyvateľstva odvtedy, ako sa Kyjev minulý mesiac rozhodol nepodpísať dohodu o voľnom obchode s Európskou úniou, v utorok navštívi Rusko.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov podľa agentúry Interfax v nedeľu vyjadril nádej, že výsledkom utorkovej schôdzky Janukoviča s Putinom budú lacnejšie dodávky ruského plynu na Ukrajinu. „Cena pre Ukrajinu by sa mohla stanoviť na úrovni priemernej európskej ceny,“ povedal Azarov. Ide o cenu vo výške 370 až 380 USD za tisíc kubických metrov plynu. Kyjev teraz platí za ruský plyn 400 USD za tisíc kubických metrov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina