ČSA začínajú lietať na obnovenej linke z Prahy do Bratislavy

České aerolínie (ČSA) v stredu ráno po viac ako dvoch rokoch obnovujú linku z Prahy do Bratislavy.

11.12.2013 05:24
debata

Dopravca plánuje na linke, na ktorej rozbehol prevádzku už v roku 1923, šesť spiatočných spojov týždenne. Ešte začiatkom deväťdesiatych rokov ČSA medzi oboma mestami prevádzkovala podobný počet letov za jeden deň, povedal hovorca Českých aerolínií Dan Šabík.

ČSA budú na linke do Bratislavy prevádzkovať dva spiatočné lety – v pondelok, v stredu a v piatok. Po prílete do Bratislavy budú stroje ČSA pokračovať v lete do Košíc. Od letnej sezóny 2014 ponuku ČSA rozšíri na dva spoje denne, okrem soboty. Dopravca na lety nasadí vrtuľové stroje ATR.

„V roku deväťdesiat lietalo päť frekvencií denne,“ pripomenul Šabík a dodal, že počas osemdesiatych rokov boli spoje medzi oboma metropolami ešte častejšie. Prvé lety začínali už o 7:00 h a posledné lietadlá odlietali okolo 20:00 h. Presun letov smerom k medzinárodnej preprave mal okrem politických aj ekonomické dôvody spojené so zdražovaním paliva a postupným rozvojom siete rýchlostných ciest.

Najväčší rozkvet vnútroštátnych letov podľa ČSA utlmil prvý ropný šok v sedemdesiatych rokoch, pre ktorý bola zrušená polovica vnútroštátnych liniek. Prestalo sa lietať do destinácií ako je moravský Zlín alebo slovenský Lučenec. Druhá redukcia vnútroštátnych letov nastala po zmene režimu, keď sa zmenili ceny a priority cestujúcich, dodal Šabík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Praha #Košice #letisko #aerolinky #ČSA