Veriteľská trojka zmrazila vyplatenie pomoci Grékom

Medzinárodní veritelia Grécka odložili svoju inšpekciu v Aténach na január a zmrazili vyplatenie miliardy eur z dohodnutej úverovej pomoci. Oznámil to podľa agentúry AFP hovorca európskeho komisára pre menovú politiku Olliho Rehna.

08.12.2013 07:22
debata (18)

Zdroje agentúry Reuters už skôr uviedli, že inšpektori takzvanej trojky veriteľov, teda Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej centrálnej banky (ECB) a Európskej komisie, odvolali svoju návštevu Atén, ktorá sa mala začať už tento týždeň.

Návšteva bola podľa zdrojov zrušená, pretože Grécko nevykonalo niektoré z reforiem, ku ktorým sa zaviazalo v rámci záchranného programu. Inšpektori mali pôvodne prísť posúdiť situáciu Grécka ešte pred zasadnutím ministrov financií eurozóny, ktoré sa koná v pondelok.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať o pomoc EÚ a MMF. Úver v objeme 110 miliárd eur problémy krajiny nevyriešil a Grécko muselo dostať druhý záchranný balík v objeme 130 miliárd eur. Atény výmenou za pomoc zaviedli masívne výdavkové škrty, znížili dôchodky a mzdy a opakovane zvýšili dane, čo zráža ekonomiku a vyvoláva protesty obyvateľov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov