Českí centrálni bankári sa bránia rečiam, že zarobili na oslabení koruny

Česká národná banka sa právnou cestou bráni obvineniam, že sa vďaka spusteniu intervencií smerujúcich k oslabeniu koruny mohli obohatiť členovia bankovej rady. Hovorca centrálnej banky Tomáš Zimmerman to povedal sobotňajšej Mladej fronte Dnes.

07.12.2013 13:13
debata (2)

„Rozhodli sme sa urobiť adekvátny právny krok, ktorý v tejto súvislosti považujeme za vhodný,“ uviedol hovorca. Neprezradil však, či banka mierila na niekoho určitého, ani či podala žalobu alebo trestné oznámenie. „Nemôžeme teraz poskytnúť žiadnu konkrétnu informáciu,“ dodal pre MfDnes hovorca.

Z osobného prospechu pre mesiac staré staré rozhodnutie o intervenciách obvinilo členov bankovej rady občianske združenie „Právnici radiaci občanom“, na čele ktorého je aktivista a právnik na dôchodku Josef Hörl. V druhej polovici novembra podalo na členov vedenia centrálnej banky trestné oznámenie, podnet adresovalo generálnej prokuratúre a protikorupčnej polícii.

Podľa oznámenia údajne guvernér ČNB Miroslav Singer, viceguvernér Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík a štyria členovia bankovej rady Kamil Janáček, Lubomír Lízal, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová zneužili právomoc úradnej osoby.

Guvernér Singer sa proti tomu už vtedy silne ohradil. „Na verejnosti šírené ničím nepodložené a úplne nepravdivé obvinenia ČNB a členov jej bankovej rady spochybňujú dôveryhodnosť nezávislej tvorby menovej politiky, ktorá je základným zmyslom existencie každej centrálnej banky. Proti takýmto nepodloženým ohováraniu sa musíme a budeme tvrdo brániť,“ uviedol.

ČNB začala intervencie 7. novembra s cieľom oslabiť korunu. Za jediný deň sa jej podarilo znížiť kurz českej meny z približne 25,80 na 27 korún za euro. ČNB vraj musela k tomuto kroku pristúpiť predovšetkým pre hrozbu deflácie, ktorá by sa bez ovplyvnenia kurzu ešte viac prehĺbila. Jej rozhodnutie kritizovalo veľa ekonómov, podnikateľov, prezident Miloš Zeman i jeho predchodca Václav Klaus. Naopak, podporil ho premiér v demisii Jiří Rusnok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna #intervencia