WTO prijala prvú globálnu obchodnú dohodu vo svojej histórii

Ministri 159 členských krajín Svetovej obchodnej organizácie (WTO) schválili prvú globálnu obchodnú dohodu od vzniku tejto organizácie pred 18 rokmi.

06.12.2013 22:16 , aktualizované: 07.12.2013 08:43
debata (7)

Zmluvu počas posledného dňa ministerskej konferencie na indonézskom ostrove Bali podľa zahraničných agentúr podporila aj India, ktorá bola až doteraz hlavnou prekážkou dosiahnutia zhody.

Dohoda by mala výrazne obmedziť byrokratické prekážky pri obchodovaní a zlepšiť obchodné podmienky pre najchudobnejšie krajiny sveta. Mala by ale tiež obnoviť otrasenú dôveru v schopnosť WTO dojednávať zmluvy o globálnej liberalizácii obchodu.

„Prvýkrát v našej histórii WTO skutočne splnila, čo sľúbila,“ privítal dohodu šéf WTO Roberto Azevedo. „Tentoraz sa všetci členovia zišli pohromade a dali Svetovej obchodnej organizácii späť jej svetový význam,“ dodal podľa agentúry Reuters.

Hlavnou prekážkou zhody bola neochota Indie prijať návrhy Spojených štátov a ďalších krajín na postupné rušenie dotovania potravín pre chudobných. V prvých dňoch ministerskej konferencie na Bali to preto vyzeralo, že rokovania, ktoré po svojom septembrovom nástupe do čela WTO inicioval nový šéf organizácie Roberto Azevedo, sú na pokraji krachu.

V piatok však indický minister obchodu Ánand Šarma oznámil, že návrh dohody prijíma, čím otvoril dvere k jej schváleniu plénom. „Je to víťazstvo pre WTO a globálne spoločenstvo,“ povedal Šarma podľa agentúry Reuters. „Je to veľký deň, historický deň,“ dodal.

India bola kľúčovou krajinou pre úspech vyjednávania a hrala už jednu z hlavných úloh pri zmarení dohôd takzvaného katarského kola v minulom desaťročí. To sa začalo už v roku 2001, opakované pokusy o dohodu však v minulom desaťročí skrachovali, čo otriaslo pozíciou WTO.

Prijatie dohody vyžaduje jednomyseľný súhlas členských krajín a ministri teraz dávajú dohromady konečné znenie. Podľa diplomatov potom veto mohlo prísť už len zo strany Kuby, ktorej zástupcovia v piatok trieskali do stola a kričali na šéfa WTO Azeveda. Kuba požadovala zrušenie amerického embarga, diplomati ale hovorili, že to robí vždy a zablokovanie celej dohody z jej strany neočakávajú. Nakoniec sa v prípade Kuby našiel kompromis.

Terajšia dohoda je oveľa obmedzenejšia než ďalekosiahle návrhy katarského kola a prináša najmä zjednodušenie a štandardizáciu colných procedúr, ktoré by malo výrazne urýchliť obchod. Zmluva tiež predpokladá miernu reformu obchodu v poľnohospodárskom sektore a bezcolný prístup najchudobnejších krajín na trhy ostatných štátov.

WTO odhaduje, že navrhované zmiernenie colných bariér by zvýšilo hodnotu globálneho obchodu o jeden bilión dolárov na zhruba 23 biliónov dolárov ročne. Podľa analytikov by sa vytvorilo v pribehu rokov až 20 miliónov pracovných miest, najmä v rozvojových krajinách.

Nezdar na Bali by ochromil pozíciu WTO a jedinou cestou reforiem zahraničného obchodu by sa stali regionálne a bilaterálne dohody. To by mohlo viesť k rozdeleniu sveta a podkopaniu globalizačných snáh WTO.

O najväčšiu svetovú zónu voľného obchodu teraz usiluje 12 krajín okolo Tichého oceánu v čele s USA v rámci takzvaného Transatlantického partnerstva (TPP). Krátko po zasadnutí na Bali sa v Singapure zídu ministri TPP, aby sa pokúsili dohodnúť dohodu ešte do konca tohto roka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #WTO