Česi chystajú mýto na všetky cesty I. triedy

Česká vláda v stredu schválila možné rozšírenie mýta pre kamióny a autobusy na všetky cesty prvej tried po roku 2016, keď vyprší zmluva so spoločnosťou Kapsch. Uviedol to Martin Novák, hovorca českého ministerstva dopravy, ktoré materiál predložilo.

05.12.2013 07:33
debata

V súčasnosti sa mýto vyberá na diaľniciach, rýchlostných cestách a vybraných úsekoch ciest prvej triedy. Technológiou, ktorou budú cesty prvých tried spoplatnené, ani zvyšovaním sadzieb sa kabinet nezaoberal.

Ministerstvo dopravy začne pracovať na príslušnej legislatíve, ktorá rozšírenie platieb umožní a začne s prípravou tendra na nového poskytovateľa mýtneho systému, uviedol Novák. Variantu rozšírenie mýta na cesty prvých tried ministerstvo dopravy kabinetu odporučilo s tým, že zavedenie poplatku na cestách druhých a tretích tried by bolo ekonomicky nevýhodné.

„Spoplatnenie zvyšku ciest prvých tried a zároveň vynechanie ciest nižších tried z povinnosti platiť mýto spôsobí presun kamiónovej dopravy práve na tieto komunikácie, ktoré nie sú pre ťažkú ​​dopravu vhodné,“ upozornil Pavel Přibyl z Dopravní federace, ktorá združuje ekologické organizácie zaoberajúce sa rozvojom dopravy. Podľa neho mýtny systém nemôže iba vyberať peniaze, ale má slúžiť aj ako regulátor dopravy, ktorú má pomôcť vytlačiť z miest, kde nie je žiadaná.

Problém s obchádzaním platených úsekov sa podľa Nováka teraz bude musieť vyriešiť iným spôsobom než plošným zavedením mýta na komunikáciách nižších tried. Už v minulosti rezort dopravy argumentoval, že prejazd kamiónov obcami môžu regulovať obce samotné prostredníctvom dopravných značiek.

Elektronické mýto sa v Česku vyberá od začiatku roka 2007 na zhruba 1300 kilometroch diaľnic, rýchlostných ciest a 180 kilometroch ciest prvej triedy. Zatiaľ čo prvé tri roky sa vzťahovalo na autá nad 12 ton, od roku 2010 je určené pre vozidlá nad 3,5 tony. Do konca tohto roka by celková výška výberu mýta od kamiónov a autobusov mala dosiahnuť 49 miliárd korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Mýto