Gross: Z lacných peňazí rastie bublina, ohrozuje trhy

Politika lacných peňazí, ktorú praktizujú centrálne banky USA (Fed), Japonska a ďalších krajín, vytvára cenové "bubliny" na trhoch a čoraz viac ohrozuje svetovú ekonomiku a globálne kapitálové trhy. Uviedol to v utorok podľa agentúry Reuters spoluzakladateľ a šéf popredného svetového dlhopisového fondu Pimco Bill Gross.

04.12.2013 07:42
debata (3)

Menová stimulácia ekonomiky v USA, Japonsku a Británii aj uvoľnená politika Európskej centrálnej banky viedli k umelému vzostupu cien množstva investičných aktív od akcií cez všetky typy dlhopisov po investície v hedgeových fondoch, uviedol Gross. Podľa neho to začne trhy ohrozovať v situácii, keď investori začnú vnímať rastúce riziká a predávať tradičné aktíva, keď zistia, že tak vysoké riziká im nestoja za relatívne nízke výnosy.

„Globálne ekonomiky a ich trhy s umelo nadhodnotenými cenami sú stále viac v nebezpečenstve,“ napísal Gross v mesačnej správe pre investorov. Investori podľa neho „hrajú tú istú nebezpečnú hru, ktorá je závislá na prakticky trvalej politike lacného financovania a umelo nízkych úrokových sadzieb v zúfalej stávke na podporu ekonomického rastu“, dodal.

Pimco spravuje aktíva v hodnote takmer dvoch biliónov dolárov a je jedným z najväčších správcov investičných fondov na svete. Názory Grossa a spolušéfa spoločnosti Mohameda El-Eriana na globálne trhy majú vplyv na ostatných investorov.

Gross pred „bublinami“ nadhodnotených cien investičných aktív verejne varuje čoraz častejšie. Vo svojom liste predpovedal, že minimálne úrokové sadzby budú centrálne banky udržiavať minimálne do roku 2016, a investorom odporučil, aby sa zamerali na krátkodobé investičné nástroje.

„S centrálnymi bankami nebojujte, ale bojte sa,“ uviedol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #akcia #Fed