INESS: Nová jadrová elektráreň v Bohuniciach by bola stratová

Plánovaná nová jadrová elektráreň na Slovensku by v prípade zachovania trhových cien elektrickej energie na súčasnej nízkej úrovni bola stratová.

03.12.2013 13:42
debata (15)

Ak by sa na jej prevádzku museli skladať odberatelia elektriny, platili by ročne navyše 284 miliónov eur, tvrdí mimovládny Inštitút ekonomických a sociálnych štúdií (INESS).

Nový jadrový zdroj na Slovensku chcela vláda premiéra Roberta Fica pôvodne stavať s českým koncernom ČEZ. Tento rok v januári ale ČEZ oznámil, že prioritou je pre neho príprava výstavby dvoch blokov jadrovej elektrárne Temelín. V slovenskom projekte by českú firmu mal nahradiť ruský Rosatom, ktorý ale od Slovákov požaduje garanciu výkupných cien elektriny z novej atómovej elektrárne. Na túto podmienku Bratislava zatiaľ nepristúpila.

„Poskytnutie garantovaných výkupných cien predstavuje pre spotrebiteľa elektriny výrazné riziko. Vybudovanie ďalšieho obrieho zdroja môže viesť k rozsiahlym prebytkom elektrickej energie na Slovensku v čase, keď okolité štáty budú v podobnej situácii,“ upozornil INESS. To by podľa analytika inštitútu Martina Vlachynského pri udržaní existujúcich trhových cien elektriny viedlo na Slovensku k porovnateľnému zdraženiu elektriny, ako spôsobil boom dotovaných obnoviteľných zdrojov. Domácnosti by si tak priplatili za elektrinu v závislosti na jej spotrebe od 20 do 160 eur ročne.

Slovensko vlani nebolo sebestačné vo výrobe elektriny, keď doviezlo 1,4 percenta svojej spotreby. Bilancia sa výrazne zmení v najbližších rokoch po spustení dvoch dokončených blokov jadrovej elektrárne Mochovce na južnom Slovensku. Mimovládne organizácie spočítali, že v prípade výstavby ďalšej atómovej elektrárne by výroba elektriny na Slovensku v roku 2030 prekročila domácu spotrebu o asi 40 percent. Jadrové elektrárne už v súčasnosti majú najväčší podiel na výrobe elektriny v krajine.

Vládou uvažovaný nový jadrový zdroj s inštalovaným výkonom do 2400 megawattov by mal stáť pri Jaslovských Bohuniciach na západe Slovenska, kde sú v súčasnosti v prevádzke dva jadrové bloky. S uvedením novej elektrárne do prevádzky sa počíta po roku 2025. Projekt zastrešuje Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), ktorú založilo Slovensko spolu s ČEZ. JESS už vykúpila väčšinu pozemkov potrebných pre elektráreň.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň