Refinancovaním súkromnej R1 štát ušetrí 144 miliónov eur

Štát ušetrí pomocou nového financovania rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou celkovo 144 mil. eur.

03.12.2013 12:58
debata (8)

Ročne by tak mal štát ušetriť 5,16 mil. eur. „V praxi to znamená, že každý rok počas nasledujúcich 28 rokov štát ušetrí viac ako 5 mil. eur ročne, ktoré vďaka tejto operácii môžeme použiť na iné účely,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Štát sa rozhodol nahradiť pôvodný úver od bánk projektovými dlhopismi s pevnou úrokovou sadzbou a so splatnosťou v roku 2039. Výsledok emitovania projektových dlhopisov je v prípade prvého slovenského PPP projektu pritom oproti odhadom pred ich emisiou o 15 mil. eur výhodnejší.

Dopyt investorov po týchto dlhopisoch prevýšil podľa ministerstva dopravy ich ponuku o takmer 20 percent. Navrhnutý model financovania cez projektové dlhopisy bol vypracovaný v spolupráci s koncesionárom Granvia a s dvomi finančnými inštitúciami, Deutsche Bank a HSBC. Emitované projektové dlhopisy majú 26 ročnú splatnosť. Na ušetrenej sume z refinancovania má rezort dopravy ako verejný obstarávateľ PPP projektu podiel 90 % a Granvia ako koncesionár 10 %.

Na refinancovanie rýchlostnej cesty R1 bola podľa ministerstva dopravy využitá priaznivá situácia na finančných trhoch, vďaka čomu sa podarilo nahradiť pôvodné úvery novými zdrojmi. „Sme prvou krajinou Európskej únie, ktorej sa podarilo refinancovať infraštruktúrny projekt takéhoto rozsahu cez projektové dlhopisy, čo jasne hovorí o tom, že máme dôveru investorov,“ doplnil Ján Počiatek.

Rýchlostná cesta R1 Pribina je doteraz jediný slovenský cestný PPP projekt financovaný aj postavený súkromnou spoločnosťou. Počas 30 rokov koncesie mal pôvodne rezort dopravy zaplatiť koncesionárovi za dostupnosť R1 3,9 mld. eur. Refinancovanie projektu a priaznivý vývoj na finančných trhoch túto sumu znižuje. Výstavba zhruba 51 kilometrov R1 cez PPP stála takmer 900 mil. eur, na financovaní projektu sa podieľalo konzorcium dvanástich komerčných bánk a Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Prvé tri úseky R1 v rámci PPP medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami v dĺžke okolo 45 kilometrov sú v prevádzke od 28. októbra 2011 a severný obchvat Banskej Bystrice v dĺžke 5,7 kilometra od 27. júla 2012.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlostná cesta #R1