Diaľničné známky sa môžu dočkať ďalších zmien

Platnosť ročnej diaľničnej známky by sa už nemusela riadiť kalendárom, ale platiť by mohla 365 dní odo dňa, keď si ju vodič zakúpil.

01.12.2013 20:00 , aktualizované: 02.12.2013 08:00
Diaľnica, značka Foto:
Diaľnica, značka
debata (2)

V súčasnosti prestane platiť ročná diaľničná nálepka bez rozdielu v januári. Zmene je naklonené tak ministerstvo dopravy, ako aj Národná diaľničná spoločnosť. Uvažovať o takejto platnosti ročnej známky je totiž s ich blížiacou sa elektronizáciou jednoduchšie. Zároveň sa uvažuje o zavedení diaľničných známkou s netradičnou lehotou platnosti – napríklad dvojmesačné alebo polročné.

"Ročná diaľničná známka dnes platí celý rok plus mesiac (január) nasledujúceho roka. Možnosť platnosti 12, respektíve 13 mesiacov odo dňa kúpy, si vieme predstaviť, ale v aktuálne schválenom zákone sme odporúčali zachovať dnes vodičom zaužívané typy diaľničných nálepiek,“ vysvetľuje Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti. Ako ďalej doplnil Martin Kóňa z ministerstva dopravy, parlament schválil zatiaľ len zákon, ktorý priniesol elektronický systém predaja diaľničných známok, a ten je sám osebe novinkou pre vodičov. Zmenu v platnosti známok však nezavrhujú.

"Z tohto dôvodu sme nechceli riešiť ďalšiu zásadnú zmenu v zaužívanej a užívateľom známej platnosti ročnej diaľničnej známky. Navrhovanou zmenou by mohlo dôjsť k zvýšeniu priestupkovosti, keďže užívatelia pozemných komunikácií by si z nedbanlivosti nezakúpili diaľničnú známku v presnom termíne, lebo by zabudli, kedy si ju kúpili pred rokom. Preto v prvej fáze spustenia elektronického systému predaja diaľničných známok chceme len monitorovať a analyzovať jeho fungovanie a prijatie širokou verejnosťou. Až následne by mohli prichádzať do úvahy prípadné úpravy v platnosti ročnej diaľničnej známky,“ priznal Kóňa.

Podľa dopravného experta Ľubomíra Palčáka z Výskumného ústavu dopravy by zmenu privítali najmä motoristi a bola by prínosom. "Nevylučujeme možnosť takejto zmeny v budúcnosti. Technologicky to nie je problém,“ tvrdí Jánošík. Rezort dopravy vraj uvažuje aj o iných druhoch diaľničných nálepiek, napríklad polročných. V súčasnosti sa dajú kúpiť okrem ročnej aj mesačné a desaťdňové nálepky.

"Zaužívané časové periódy platnosti diaľničných známok nie sú ničím odlišné od okolitých krajín, nový systém evidencie a kontroly určite so sebou prinesie nové možnosti. O aké typy prípadných nových časových poplatkov pôjde, bude závisieť aj od správania sa vodičov,“ podotkol Jánošík.

Elektronické diaľničné nálepky budú platiť od roku 2015, ich cena sa nezmení. Virtuálna známka bude viazaná k EČV vozidla. Jej zakúpením a zadaním EČV bude vozidlo zaradené do databázy áut so zaplatenou úhradou a kupujúci si bude môcť pre daňové účely vytlačiť potvrdenie.

Poplatky na diaľniciach mení aj zahraničie

Súčasťou koaličnej dohody novej nemeckej vlády na čele s Angelou Merkelovou je aj spoplatnenie diaľnic pre cudzincov. Platiť by sa za ne malo od začiatku roka 2015. Odborníci však spochybňujú, či je zavedenie poplatkov pre cudzincov uskutočniteľné. Poukazujú najmä na to, že takéto opatrenie nie je v súlade s európskou legislatívou. Nemecké koaličné strany však tvrdia, že platby pre zahraničných motoristov budú zavedené, aby sa aspoň sčasti pokryli rastúce náklady na údržbu a výstavbu cestných komunikácií. Tie dosahujú až 12 miliónov eur na jeden kilometer a Nemecko má jednu z najhustejších diaľničných sietí v Európe. Celkovo ide o 12¤044 kilometrov ciest najvyššej kategórie.

Zmeny v spoplatňovaní diaľnic však chystajú aj ďalšie krajiny. V Rakúsku od budúceho roka zdražia diaľničné známky o tri percentá a zdvíhanie cien sa očakáva aj v Slovinsku. Je preto možné, že hlavná tranzitná trasa Slovákov na ceste do Chorvátska pôjde cez Maďarsko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľničné známky