Bankám na Slovensku sa darí, čistý zisk majú vyšší o 13,3 %

Bankový sektor dosiahol na Slovensku ku koncu októbra čistý zisk 502,5 mil. eur pri medziročnom náraste o 13,3 %.

01.12.2013 18:28
debata (38)

Ziskovosť bankového sektora sa podľa analýzy centrálnej banky medziročne zvýšila najmä vďaka pokračujúcemu rastu retailových úverov. Tempo nárastu sa zrýchlilo hlavne počas tretieho kvartálu. Hlavným faktorom bol pokles strát z obchodovania s finančnými nástrojmi, ako aj mierny nárast čistých úrokových príjmov a príjmov z poplatkov. K rastu čistých úrokových príjmov výrazne prispel podľa NBS predovšetkým pokračujúci rast úverov domácnostiam.

Pri medzinárodnom porovnaní v rámci Európskej únie sú hodnoty ukazovateľov ziskovosti podľa Národnej banky Slovenska naďalej veľmi priaznivé. Platí to podľa nej nielen pre ukazovatele výnosnosti, ale aj pre schopnosť generovať úrokové príjmy, pokrytie zlyhaných úverov opravnými položkami a výšku nákladov na kreditné riziko.

„To je významné najmä z hľadiska stability domáceho bankového sektora, pre ktorý je dôležité jeho postavenie v rámci bankových skupín, ktoré vlastnia najvýznamnejšie domáce banky,“ uviedla centrálna banka v analýze o finančnej stabilite.

Ziskovosť sektora stúpa už niekoľko mesiacov po sebe. Predtým klesala, a to od januára 2012 do konca marca 2013. V minulom roku evidoval bankový sektor zisk 499,5 mil. eur pri medziročnom znížení o 25,3 %. Hlavným dôvodom poklesu bolo na jednej strane zavedenie osobitného a mimoriadneho bankového odvodu, na druhej strane nárast nákladov na kreditné riziko v portfóliu úverov a poskytnutých záruk. Na banky nepriaznivo vplýval podľa centrálnej banky aj pokračujúci pokles úrokových marží.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #banka