Slovensko sa čoskoro dohodne s Ukrajinou o plyne

Zhruba o šesť mesiacov má vzniknúť možnosť dodávky plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Podľa ukrajinského ministra energetiky a uhoľného priemyslu Eduarda Stawického majú totiž obidva štáty už počas budúceho týždňa podpísať dohodu, ktorá to umožní.

30.11.2013 08:55
plyn, Gajary, SPP Foto: ,
Ilustračné foto
debata (18)

„Právnici pracujú na tom, aby na budúci týždeň bolo možné podpísať túto dohodu,“ vyhlásil Stawicki pre denník Unian.

Plyn doteraz prúdil hlavne v opačnom smere, teda z Ukrajiny na Slovensko a ďalej na západ. V súčasnosti sú potrubia slovenského prepravcu Eustream vyťažené zhruba na polovicu. Stawicki však tvrdí, že vďaka zmluve bude možné prepravovať zo Slovenska na Ukrajinu zhruba desať miliárd kubíkov plynu ročne. „Je to historický okamih, vďaka ktorému budeme mať na sto percent diverzifikované trasy dodávky,“ dodal ukrajinský minister.

Slovenský Eustream tieto informácie nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „Eustream spolupracuje s Európskou komisiou a ukrajinskými partnermi na texte Memoranda o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu. Napriek tomu, že rokovania sú v pokročilom štádiu, nie sú ešte ukončené, a preto by nebolo vhodné komentovať detaily dokumentu pred jeho podpisom,“ podotkol hovorca slovenského transportéra plynu Vahram Chuguryan.

Po podpise dohody Slovensko zarobí na tranzite plynu stovky miliónov eur. Transportný plynovod totiž bude naplnený viac, vďaka čomu stúpnu tržby spoločnosti Eustream, v ktorej 51 percent vlastní štát. Tá napríklad v roku 2012 vyprodukovala na preprave plynu zisk takmer 266 miliónov eur. Transportný plynovod bol pritom využitý zhruba na polovicu. Po spustení novej prípojky sa zisk zväčší ešte viac.

Na spojazdnenie tranzitu plynu na Ukrajinu bude potrebné vybudovať cezhraničné prepojenie. Náklady na stavbu vo výške asi desiatich miliónov eur uhradí Európska komisia. V prospech vybudovania prepojky na Ukrajinu zatlačil na premiéra Roberta Fica v októbri na stretnutí lídrov únie aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Isté však je, že Ukrajina bude vďaka novej prepojke menej závislá od dodávok plynu z Ruska aj napriek tomu, že k podpisu asociačnej dohody s Európskou komisiou zrejme v dohľadnej dobe nedôjde. Na druhej strane momentálne vedie Slovensko rokovania s ruským gigantom Gazprom, ktorých výsledkom by malo byť zníženie ceny dodaného plynu a zmenšenie strát SPP na predaji komodity domácnostiam. Predstavitelia Slovenska však tvrdia, že tieto dva problémy spolu priamo nesúvisia.

Plyn na Ukrajinu môže dodávať napríklad nemecký gigant RWE. Firma totiž podobne ako SPP v predkrízových časoch uzavrela zmluvu, ktorá určuje, že zákazník musí zaplatiť aj za neodobratý plyn. Keďže zákazníci na západe Európy platia za plyn menej ako Ukrajina, je pre nich výhodné vrátiť časť komodity za východné hranice Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina