Dow Jones prvýkrát uzavrel nad hranicou 16 000 bodov

Americké akcie vo štvrtok posilnili vďaka priaznivým údajom o ekonomike Spojených štátov.

21.11.2013 23:36
debata (5)

Dow Jonesov index tak prvýkrát v histórii uzavrel nad hranicou 16 000 bodov. K nárastu prispela napríklad najväčšia americká automobilka General Motors.

Dow Jonesov index si pripísal 0,7 percenta a obchodovanie uzavrel na 16 009,99 bodu. Index pokoril hranicu 16 000 bodov už v priebehu pondelkového obchodovania, ale nedokázal sa nad ňou udržať až do konca obchodnej seansy.

Širší index S&P 500 vo štvrtok stúpol o 0,8 percenta na 1795,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite sa zvýšil dokonca o 1,2 percenta na 3969,16 bodu, napísala agentúra Reuters.

Americké ministerstvo práce vo štvrtok oznámilo, že počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v Spojených štátoch minulý týždeň klesol na najnižšiu úroveň od konca septembra.

Údaje výskumnej spoločnosti Markit navyše ukázali, že aktivita spracovateľského sektora USA sa v novembri dostala na osemmesačné maximum. Automobilka General Motors zamierila nahor po tom, čo vláda Spojených štátov oznámila, že do konca roka predá svoj ​​zvyšný podiel v podniku.

V stredu americké akcie oslabovali, pretože americká centrálna banka (Fed) naznačila, že by mohla byť pripravená začať obmedzovať nákupy dlhopisov, ktorými sa snaží podporovať ekonomiku. Fed však zopakoval, že bude v podpore pokračovať, kým nebude ekonomika schopná stáť na vlastných nohách.

Na devízovom trhu sa vo štvrtok americký dolár vyšplhal na štvormesačné maximum voči japonskému jenu. Voči euru však oslabil napriek počiatočnému výstupu na týždenné maximum.

Dolár voči jenu stúpol o viac než percento na 101,10 JPY, teda na najvyššiu úroveň od 10. júla. Euro voči doláru kleslo až na 1,3398 USD. Neskôr však oživilo a predávalo sa za 1,3464 USD. Oproti stredajšiemu záveru tak vykazovalo nárast o 0,2 percenta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #burza #Dow Jones