Virtuálna mena bitcoin trhá rekordy, hodnotu zvýšila päťnásobne

Virtuálne mena Bitcoin v pondelok posilnila o viac ako štvrtinu na nové rekordné maximum 675 dolárov. Reaguje tak na blížiace sa vypočutie v americkom Senáte ohľadom jej možnej regulácie, napísala agentúra Reuters.

19.11.2013 07:30
debata (7)

Predstavitelia amerického ministerstva spravodlivosti a Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) podľa agentúry Bloomberg oznámia senátnemu výboru pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti, že virtuálne meny predstavujú legitímne finančné inštrumenty. To by malo podporiť vyhliadky pre širšie akceptovanie týchto mien.

Senátne výbor naplánoval vypočutie s cieľom „zistiť potenciálne prísľuby a riziká súvisiace s virtuálnymi menami“. Pre vypočutie sa rozhodol v reakcii na októbrové uzavretie webového nákupného portálu Silk Road, na ktorom bolo možné za Bitcoin kupovať drogy, zbrane a ďalší nezákonný tovar.

„Zákonodarcov oprávnene znepokojujú ilegálne aspekty Bitcoinu. Skutočnosť, že bitcoinom venujú čas, však pomáha upevniť legitimitu tejto meny,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik devízového trhu Christopher Vecchio zo spoločnosti DailyFX. Hodnota Bitcoinu sa za posledné dva mesiace zvýšila viac ako päťnásobne.

Menu Bitcoin vytvoril v roku 2009 anonymný vývojár používajúci pseudonym Satoši Nakamoto. Je navrhnutá tak, aby ju nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky. Kybernetickú menu „tlačí“ sieť počítačov podľa softvéru, ktorý uvoľňuje nové mince stabilným, avšak stále pomalším tempom. Počet jednotiek v obehu bude konečný, celkovo ich má byť vytvorených 21 miliónov a posledné sa majú dostať do obehu okolo roku 2140.

Na Bitcoin je naviazaný rad legálnych investičných fondov a obchoduje sa s ním na špecializovaných burzách. Menu už tiež prijímajú niektoré obchody. Začiatkom augusta ju za legitímnu platidlo uznal sudca amerického federálneho súdu v Texase. V rovnaký mesiac túto menu uznalo nemecké ministerstvo financií.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #mená #bitcoin