Do českých obchodov prišli Vianoce o mesiac skôr

Predvianočná predajná sezóna sa začala u veľkej časti českých obchodníkov o mesiac skôr. Česi v obavách zo zdraženia v posledných desiatich dňoch horúčkovito nakupujú, najmä elektroniku. Obchodom aj e-shopom vzrástli tržby o desiatky percent.

18.11.2013 11:22
debata (1)

Distribúcia tovaru, ako sú počítače a mobily pre vysoký dopyt krátkodobo logisticky skolabovala. Vyplýva to z ankety medzi predajcami. Obchodníci a dodávatelia zdražením reagujú na oslabenie koruny po devízovej intervencii Českej národnej banky (ČNB) zo 7. novembra.

Od intervencie vzrástli tržby obchodu Alza.cz na dvojnásobok. „Za uplynulých desať dní došlo k medziročnému navýšeniu predajov o 100 percent. Medzi produkty, ktoré zaznamenali v minulom týždni najväčší nárast predaja, patrí tablety, ultrabooky, inteligentné telefóny a malé domáce spotrebiče,“ uviedol Oldřich Kurz z Alza.cz.

Predajne Expert Elektro registrujú za posledný týždeň nárast predaja v kamenných pobočkách okolo 40 percent, cez internet potom o 200 percent. „Distribúcia IT tovaru alebo mobilov zaznamenala, pokiaľ viem, väčší či menšm logistický kolaps,“ dodal riaditeľ predaja siete Expert Elektro Robin Weintritt.

Sieť obchodov s elektronikou Euronics za uplynulý víkend registruje nárast obratu o 35 percent v porovnaní s prvým víkendom po ohlásení zdražovania. „Na to, že bol minulý týždeň obdobím pred výplatami, boli predajné výsledky nad očakávania všetkých našich obchodníkov,“ uviedol hovorca Euronics Bohuslav Komín. Podľa neho sa na špici záujmu stále držia mobily a televízna technika.

„Zvýšenie dopytu je v rádoch desiatok percent tak oproti porovnateľnému obdobiu v minulom roku, ako aj voči predchádzajúcemu týždňu. Zákazníci sa orientujú na drahšie výrobky, pri ktorých by bolo prípadné zdraženie najviac cítiť,“ potvrdila hovorkyňa reťazca Datart Jana Choroušová.

Podľa ekonóma Raiffeisenbank Michala Brožku možno po silnom raste tržieb v novembri očakávať v ďalších mesiacoch opačný trend. „Ak je za týmto nárastom oslabenie koruny a očakávané zdraženie dovozu, pričom lepšie vysvetlenie naozaj nepoznám, potom možno očakávať o to väčší následný výpadok v tržbách v decembri a januári,“ povedal Brožka.

Dodávatelia bielej elektroniky už začali pre oslabenie koruny zvyšovať ceny tovaru. Lídri na trhu veľkých domácich spotrebičov ako sú Bosch, Electrolux, Gorenje, Mora a ďalší v týchto dňoch zdražujú svoje predajné ceny o päť percent. Dodávatelia dovážaného tovaru tak reagujú na oslabenie kurzu koruny po devízovej intervencii Českej národnej banky. Mobily, tablety a počítače distribútori zdražili takmer okamžite po intervencii.

Značka Bosch zdraží svoje produkty od 1. decembra, Elecktrolux a AEG tak už urobili s platnosťou od 14. novembra. Výrobcovia Gorenje a Mora zvýšia ceny od 9. decembra. Všetci zhodne o päť percent. Tovar za nové ceny sa dostane do obchodov až keď sa minú „staršie“ zásoby.

„Dodávatelia nás postupne jeden za druhým informujú, kedy zdražia výrobky. Väčšinou je to v rádoch dní. Takmer u žiadnych značiek nevidím reálnu možnosť, že by kurzovú stratu absorbovali v rámci svojej marže,“ dodal Weintritt.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna