Talianske dlhopisy už kupujú viac Američania než Európania

Medzi americkými investormi rastie záujem o talianske dlhopisy. Šéfka talianskeho úradu pre správu dlhu Maria Cannatová povedala, že Američania už v aukciách nakupujú viac talianskych dlhopisov, než investori z eurozóny či Veľkej Británie.

13.11.2013 18:27
debata (4)

„Zvýšenie podielu, ktorý majú v rukách Američania, sa potvrdilo do takej miery, že teraz predstavujú naozaj významnú časť našich investorov, významnejšiu než Británia alebo eurozóna,“ uviedla podľa agentúry Reuters Cannatová, ktorá je šéfkou sekcie verejného dlhu na talianskom ministerstve financií.

Priemerný výnos talianskeho dlhopisu počas emisie podľa nej za osem mesiacov predstavoval 2,08 percenta. Ak sa na tejto úrovni udrží do konca roka, pôjde o nové historické minimum.

Taliansko patrí k zadlženým krajinám Európy. Vlani sa o ňom spolu so Španielskom často hovorilo ako o ďalšom kandidátovi na finančnú pomoc.

Ceny talianskych dlhopisov na jeseň aj skôr v priebehu roka ovplyvňoval chaos na tamojšej politickej scéne. Medzinárodná ratingová agentúra Fitch a po nej aj Standard & Poor's v priebehu roka zhoršili ratingy Talianska, každá o jednu priečku. Zdôvodňovali to slabou ekonomikou aj nerozhodným výsledkom februárových volieb. Nová vláda premiéra Enrika Lettu zložila prísahu až na konci apríla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dlhopis