Lacnejšie už nebude, kupujte, odkázal Čechom guvernér

Česká národná banka (ČNB) bude držať kurz koruny blízko hranice 27 Kč/EUR minimálne rok a pol, povedal Mladej fronte Dnes (MfD) guvernér banky Miroslav Singer. V prvom polroku 2014 očakáva infláciu do jedného percenta. Potraviny by podľa neho zdražovať nemali, pretože úrody sú slušné.

13.11.2013 07:39
debata (3)

„Budeme tento kurz (27 Kč/EUR) držať dlho, v tejto chvíli to vidíme najmenej na rok a pol. V okamihu, keď pocítime, že inflačné tlaky sú tam, kde majú byť, tak ekonomika bude kurzu normálne prispôsobená, prestane pre ňu byť neprirodzený,“ povedal denníku Singer.

Devízové ​​rezervy, ktoré vzniknú, chce centrálna banka investovať do rôznych dlhopisov a jednu desatinu do akcií.

Singer nesúhlasí s niektorými názormi, že zdražovanie ekonomiku utlmí. " Bavíme sa o kroku, ktorý predstavuje ekvivalent štyroch znížení úrokovej miery. To neprináša žiadnu obriu vlnu zdražovania, skôr sa ceny stabilizujú," povedal MfD. Verí, že míňať začnú tí ľudia, ktorí majú na nákup tovaru dostatok peňazí, ale odkladajú ho, pretože čakajú na ďalší pokles cien. "

„U niektorých typov tovaru je tá špekulácia zrejmá,“ podotkol Singer s tým, že čakanie na zlacnenie bieleho tovaru, automobilov či nehnuteľností je príbehom posledných rokov. Lacnejšie už nebude, odkázal Singer Čechom, aby ich podnietil nakupovať.

ČNB začala devízové ​​intervencie vo štvrtok s cieľom oslabiť kurz koruny, centrálna banka chce kurz držať v blízkosti 27 korún za euro. Hlavný prínos intervencií vidí ČNB v udržaní a tvorbe nových pracovných miest a zabráneniu stratám v prípade hrubého domáceho produktu. Straty by boli omnoho väčšie v prípade deflácie, tvrdí ČNB.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #deflácia #ČNB #koruna