Európa a USA začínajú ďalšie kolo rokovaní o obchodnej dohode

Tímy expertov z USA a Európskej únie v pondelok v Bruseli začnú ďalšie kolo rokovaní o rozsiahlej transatlantickej obchodnej dohode.

11.11.2013 08:00
debata

Opäť sa rozbehnú rozhovory, ktoré pred mesiacom zdržalo zablokovanie amerických vládnych financií.

Ambiciózna dohoda dvoch už teraz najväčších svetových obchodných partnerov nazvaná Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky vo vzájomnom obchode. Už teraz tvorí biznis medzi EÚ a USA takmer tretinu svetového obchodu, ich obchodná výmena dosahuje až dve miliardy eur denne.

Podľa zdroja z EÚ oboznámeného s rokovaním budú celý tento týždeň rokovať v Bruseli tímy, ktoré majú približne päťdesiat členov, ďalší experti sa budú zapájať pomocou konferenčných hovorov.

Témou terajšieho kola rokovaní budú rôzne regulácie, napríklad v službách či investíciách. Hovoriť sa zrejme bude aj o štandardoch v konkrétnych sektoroch, napríklad v automobilovom priemysle, kozmetike, liekoch či zdravotníckych potrebách.

„Nehodláme ustúpiť z úrovne ochrany európskych spotrebiteľov,“ zdôraznil diplomat, ktorý je oboznámený s rokovaním.

Úradníci a diplomati zdôrazňujú, že napriek novinárskym komentárom sa rokovaní nijako nedotkne aféra o možnom rozsiahlom odpočúvaní európskych občanov aj politikov americkou tajnou službou NSA.

Ďalšie kolo rozhovorov o zmluve, ktorá by okrem iného mohla zabezpečiť rast európskeho exportu do USA až o 28 percent, sa má odohrávať od 16. decembra vo Washingtone.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #zóna voľného obchodu #TTIP #Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo