Štát predal emisie, cenu prezradí neskôr

Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer) nechce prezradiť, koľko peňazí zarobí štát na predaji 7 miliónov ton emisných povoleniek.

10.11.2013 20:15
debata (7)

Kupcom je Španielske kráľovstvo a pri transakcii pomáha Európska banka pre obnovu a rozvoj. Peniaze budú príjmom Environmentálneho fondu a sú určené na financovanie projektov zameraných na podporu zlepšovania životného prostredia. Utajovanie však spustilo podozrenia, že sa opakuje kauza príliš lacného predaja teplého vzduchu z obdobia prvej Ficovej vlády. Ministerstvo životného prostredia vtedy ovládali ľudia dosadení SNS.

„Zmluva bude riadne zverejnená v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky. Účinnosť nadobudne po úplnom zverejnení vrátane množstva a kúpnej ceny,“ zdôvodňuje dočasné utajovanie ceny hovorca ekorezortu Maroš Stano. Jedným dychom tiež podotýka, že zmluva sa riadi britským právom, a tak by ju rezort nemusel zverejniť vôbec. „Slovenská strana v tomto prípade postupuje tak, aby sa dodržali platné zákony SR, a súčasne vyšla v ústrety kupujúcej strane, ako nám zákon umožňuje,“ argumentuje Stano.

Najväčšia kauza s emisiami sa začala v roku 2008. Pätnásť miliónov ton emisií vtedy získala spoločnosť Interblue Group za 5,05 eura za tonu. Okolité štáty ich pritom vtedy predávali minimálne dvakrát drahšie. Kauza vznikla za ministrovania Jána Chrbeta (SNS), ktorého Fico z funkcie odvolal. Neskôr ho nahradil Viliam Turský (SNS), ktorý mal zmluvu s Interblue zrušiť. Svoju úlohu však nesplnil, a tak ho premiér odvolal. Ministerstvo životného prostredia bolo následne odobraté z kompetencie SNS. Krátko mu šéfoval Dušan Čaplovič (Smer) a neskôr bol za ministra vymenovaný Jozef Medveď (nominant Smeru).

Od predaja emisií firme Interblue Group sa podľa Maroša Stana žiadny ďalší obchod s teplým vzduchom až do súčasnosti nerealizoval. Po vypuknutí krízy a rôznych krokoch Európskej komisie totiž ceny povoleniek AAU skolabovali a v súčasnosti sa pohybujú pod hodnotou jedného eura za tonu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie