Poliaci predbehli Číňanov, sú svetovou jednotkou v exporte jabĺk

Poľsko sa stalo najväčším svetovým vývozcom jabĺk, ukončilo tak doterajšie prvenstvo Číny. Napísal to poľský denník Puls Biznesu.

09.11.2013 08:19
debata (9)

Podľa údajov, ktoré zverejnil server Fresh Plaza, sledujúci globálny trh so zeleninou a ovocím, Poľsko počas poslednej sezóny od jesene do jari predalo 1,2 milióna ton jabĺk. Nechalo tak za sebou doterajšiu jednotku Čínu, ktorá v predošlej sezóne vyviezla milión ton.

Na globálne trhy mieri viac ako desať percent celkovej svetovej obchodnej produkcie jabĺk, ktorá je odhadovaná na 75 miliónov ton. Na svetovom trhu s jablkami sa podľa Fresh Plaza vlani obchodovalo s viac ako 8 miliónmi ton čerstvých jabĺk s hodnotou 6,4 miliardy eur.

„Náš rast by mal byť vnímaný ako trvalý trend,“ povedal podľa agentúry PAP denníka šéf poľskej únie pestovateľov ovocia Miroslaw Maliszewski.

Čína, kde je produkcia jabĺk väčšia než Poľsku, sa podľa neho teraz bude sústreďovať na domáci dopyt. Poľskému vývozu jabĺk ale k ďalšiemu rastu bránia prekážky na strane dopytu.

„Ak nenájdeme nové trhy, naša produkcia neporastie o viac než päť až šesť percent ročne,“ povedal podľa agentúry PAP.

Pevninská Čína v roku 2011 podľa webu Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vypestovala takmer 36 miliónov ton jabĺk, teda zhruba polovicu svetovej obchodnej produkcie. Ďalšími veľkými pestovateľmi boli USA (4,2 milióna ton), India (2,9), Turecko (2,7) a Poľsko (2,5 milióna ton). Za najväčšieho svetového dovozcu jabĺk je považované Rusko, píše server Fresh Plaza.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Čína #jablko