Smartfóny zaznamenali rekordné predaje, Samsung všetkých valcuje

Dodávky inteligentných telefónov na globálny trh v treťom štvrťroku stúpli o 39 percenta na rekordných 258 miliónov prístrojov.

30.10.2013 07:15
Samsung GALAXY Round 02 Foto:
Samsug predstavil prvý smartfón so zakriveným displejom (na obrázku Samsung Galaxy Round).
debata

K rastu prispel hlavne dopyt po lacnejších prístrojoch s operačným systémom Android v Číne. Dominantné postavenie si naďalej udržujú Samsung a Apple, aj keď podiel Apple na trhu sa mierne znížil. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila výskumná skupina IDC.

Najväčším výrobcom smartfónov na svete naďalej ostáva Samsung, ktorý v treťom štvrťroku dodal na trhy viac prístrojov ako ďalší štyria výrobcovia dohromady. Podľa IDC dodávky Samsungu za júl až september stúpli o 40,5 percenta na 81 miliónov prístrojov a jeho podiel na trhu mierne vzrástol na 31,4 percenta.

Druhá priečka patrí spoločnosti Apple, ktorá dodala 34 miliónov svojich iPhonov, o 26 percent viac ako pred rokom. Jej podiel na trhu sa však znížil o 1,3 percentu­álneho bodu na 13,1 percenta. Firma však predstavila dva nové prístroje až koncom štvrťroka.

Ďalšie priečky patria firmám Huawei, Lenovo a LG Electronics. Každá z firiem dodala na trh v treťom štvrťroku o niečo viac ako 12 miliónov prístrojov a ich podiel na trhu predstavuje necelých päť percent.

Rast predaja inteligentných telefónov v USA a Európe spomaľuje. Pozornosť sa teraz sústreďuje na spotrebiteľov v rozvojových krajinách. Mnoho z nich tu však dáva prednosť lacnejším prístrojom než sú iPhony od Applu.

IDC očakáva, že ďalší rast dodávok bude pokračovať aj v poslednom štvrťroku roka, napísali agentúry AP a Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Apple #Samsung #smartfón